O slučaju Čede Čolovića koji je u Srbiji proglašen krivim za špijunažu u korist Hrvatske i osuđen na tri godine zatvora razgovarali smo s Mirom Kovačem.

Čedo Čolović proglašen je krivim za špijunažu u korist Hrvatske. Nakon njegova priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, Viši sud u Beogradu osudio ga je na tri godine zatvora. Dok državni vrh Srbije o svemu šuti, hrvatski negira povezanost s Čolovićem, tvrde da je riječ o nametanju diplomatskog rata.

O ovoj temi razgovarali smo s gostom Dnevnika Nove TV, tehničkim ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem.

 

1. Čedo Čolović je osuđen na tri godine. Planira li Hrvatska uopće reagirati na ovu aferu?

Sve to skupa je jako smiješno. Mi smo o svemu tome čitali samo u medijima i nikakvu službenu obavijest kao Hrvatska država, kao Ministarstvo vanjskih poslova o tome nemamo. Sve ovo mene podsjeća na jugoslavenske propagandne filmove nakon Drugog svjetskog rata, ali loše kvalitete. I to je jedan film koji se nameće hrvatskoj javnosti, a mi ga uopće ne želimo gledati. To je jedan proizvod, taj film, koji se nama nameće, ali hrvatsku javnost, čini mi se, to previše ne zanima.


 

2. Što je bio cilj Srbije kada je objavila aferu s Čedom Čolovićem?

Ja ne znam što na kraju kolege u Srbiji s time žele postići. Ako žele nastaviti s nekakvom agresijom diplomatskom na Hrvatsku, to je osuđeno na propast. Mi smo više puta rekli, mi smo jedna stabilna zemlja koja želi surađivati sa susjedima pa tako i sa Srbijom. Srbija ima sada šansu s Hrvatskom surađivati u europskom duhu, u duhu dobrosusjedstva, prihvatiti se posla. Ima puno toga obaviti na planu reformi u okviru pregovora s EU. Puno toga za izvršiti. Neka Srbija počne s izvršavanjem svojih obveza u pregovorima s EU, a neka manje filmova snima ove vrste, to je onaj stari tip filmova iz bivše Jugoslavije, propagandnih filmova.

 

3. A sad pitanje kao međunarodnom tajniku HDZ-a. Vučičeva stranka danas nije primljena u obitelj Europskih pučana. Zašto?

To morate pitati predsjedništvo Europske pučke stranke. HDZ kao stranka do sada nije podržavao primanje Srpske napredne stranke kao promatrača. Mi smo ozbiljna stranka, mi nismo kao gospodin Milanović koji je s gospođom Pusić prije nekoliko godina prihvatio da Srbija bez ikakvih uvjeta počne pregovarati o članstvu u EU.

 

4. A hoćete li dići ruku za primanje Vučičeve stranke u EPP u studenom?

Kažem vam, do sada se HDZ za to nije zalagao, HDZ za to nije bio, a čuli ste danas i predsjednika HDZ-a, gospodina Plenkovića, što je o tome rekao.

 

5. Niste nam odgovorili na pitanje hoćete li dići ruku za primanje Vučičeve stranke u EPP u studenom?

Ne možemo o tome govoriti kad to nije na dnevnom redu. Rekao sam, do sada se HDZ za to nije zalagao. HDZ do sada nije bio za to.

 

6. Kakav je vaš stav?

Jesam vam jasno odgovorio, HDZ do sada nije bio za to.

7. Ali kada bude na dnevnom redu hoćete li dići ruku za primanje Vučićeve stranke?

Najprije mora biti na dnevnom redu, a ja lijepo molim da isto tako poštujete što je do sada rekao gospodin Plenković vrlo jasno. Mi do sada nismo bili za to. A koliko ja znam, koliko sam upućen to nije bilo na dnevnom redu skupštine EPP-a. Mi smo stranka koja je ozbiljna. Tako funkcioniramo u okviru Hrvatske vlade, kao najsnažnija komponentna. Mi smo jasno rekli, pregovori da, uz određene uvjete. I na ovaj način tražimo da to bude jedna stranka koja će poštivati i živjeti europske vrijednosti jer mi želimo sa susjedima razvijati odnose na bazi dobrosusjedstva i europskih vrijednosti.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju