Ministar je razmijenio mišljenja s srednjoškolcima koji su ga potaknuli na zaključak da bi informatika ipak morala biti obvezan predmet!

U vrijeme dok traje stručna i javna rasprava o cjelovitoj kurikularnoj reformi, uz projekt "Zemlja znanja" Nova TV daje svoj doprinos hrvatskom obrazovnom sustavu. Riječ je o novoj rubrici u Dnevniku Nove TV koja kroz priloge iz škola u cijeloj zemlji, želi skrenuti pozornost na sve probleme obrazovnog sustava, i to iz ruke onih kojih se to najviše tiče - učenika i nastavnika.


Ovoga tjedna na malim ekranima Nove TV pratite Zemlju znanja koja vas vodi u Glinu gdje je ministar Šuštar proveo vrijeme u razgovoru sa srednjoškolcima.

U četvrtak u Dnevniku gledatelji mogu gledati ministrov posjet gimnaziji. Gimnazijalci su u velikoj većini putnici i požalili su se na prijevoz, na koji gube puno vremena što ih onemogućava da se bave vannastavnim aktivnostima. Jedna od učenica primjerice pješači dva i po kilometra do škole, kada je to čuo ministar je ispričao kako je i on hodao do škole i to šest kilometara. Nastavno na to, pozvao ih je na akciju, rekao je da se njihov glas mora čuti, pozvao ih je da budu glasniji, makar prosvjedima.


Osim toga, tema je bila i samo gradivo. Učenici su se požalili da ga naprosto ima previše. Konkretno, samo iz hrvatskog imaju 500 stranica udžbenika i radne bilježnice i još uz to lektiru, fiziku još uvijek uče iz žute zbirke, koja ne pokriva niti nova otkrića niti hrvatske znanstvenike. Razgovarali su i o izletima, a ministar je najavio da će učenici u sklopu nastave o Domovinskom ratu osim u Vukovar ići i u Knin. Učenici su otvoreno pitali ministra zašto ministarstvo dopušta stalne izmjene udžbenika te zašto hrvatska tako malo BDP-a izdvaja za obrazovanje.

U petak u Dnevniku gledatelji mogu gledati ministrov posjet strukovnoj školi. Učenici strukovne škole iskazali su najviše brige glede mogućnosti zapošljavanja i prakse.
Ekonomistima je praksa ukinuta, a učenici kažu kako im je to bilo vrjednije iskustvo od same nastave. Ministar je priznao je da nije znao da se praksa učenicima ne plaća, a oni su istaknuli kako puno potroše na gablec i put. Brine ih to što u Glini nemaju velike mogućnosti zapošljavanja i zapravo svi planiraju otići.


Osim toga požalili su se na lektiru, otvoreno su rekli da uglavnom guglanjem saznaju informacije, da uglavnom ne čitaju. Na tu temu je ministar rekao kako je svjestan da bi se npr. Ilijada trebala čitati kasnije. Učenici su se žalili na to što nemaju dva strana jezika i zanimalo ih je zašto je geografija ista u osnovnoj i srednjoj školi.

Osim toga važna je tema bila informatika, ministar je zaključio da treba ozbiljno razmislit o tome da informatika bude obvezni predmet.

Ne propustite priloge Zemlje znanja u četvrtak i petak u Dnevniku Nove TV!

#DnevnikNoveTV i Novu TV možete pratiti i na:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju