U HDZ-u ponovno kuha. Ovaj put zbog jedne pozajmice.

Tijekom 2014. i 2015. godine HDZ je posudio 4.200.000 kuna od Prvog plinarskog društva.

Time su financirali kampanje Kolinde Grabar-Kitarović i izbore za Europski parlament, među njima i kampanju Andreja Plenkovića. Vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac preko tjednika Nacional zatražio je povrat novca i poručio: pozajmicu je zatražio tadašnji glavni tajnik Milijan Brkić.

O ovome je u Dnevniku Nove TV progovorio prvi čovjek stranke - Milijan Brkić.

1. Gospodine Brkiću - kako je sklopljen ovaj ugovor i odakle odjednom ovaj javni zahtjev za vraćanjem pozajmice?

Nikako se u našoj politici ne mogu načuditi dozi zločestoće i da čovjek čovjeku može biti na takav način zločest i da ne činimo dobro, nego jednostavno kontaminiramo medijski prostor neistinama, konstrukcijama i lažima. Podatak je točan da je HDZ tijekom 2014. u jeku i neposredno iza EU parlamentarnih izbora i prije predsjedničkih izbora odradila u određenoj aktivnosti što se tiče pozajmica s pravnom osobom. Dakle, potpuno transparentno, potpuno u skladu sa zakonom, što je kasnije pokazalo izvješće državne revizije, sva izvješća financijska dostavljena su i predsjedništvu stranke. Temeljem statuta stranke kod tako kratkoročnih pozajmica nije obavezno suglasnost predsjedništva stranke nego s tim je bio upoznat i predsjednik stranke i ja kao glavni tajnik, koji smo to i operativno odrađivali. Dakle,sredstva su se koristila za tekuće poslovanje, za potrebe financiranja kampanje, odnosno plaćanje izvršenih usluga i državna revizija, bezuvjetno mišljenje i 2014. i 2015. Čak je i GONG dao svoje mišljenje i svoj stav da je sve bilo u skladu sa zakonom.

 

2. Dug ne negirate? On postoji, ali niste ga vratili na vrijeme?

Dug je tu. Dug je prisutan. Dug ćemo vratiti kad se stvore financijski uvjeti. Sad smo u pregovorima s jednom poslovnom bankom. Jedino što se mogu ispričati u ime HDZ-a gospodinu Vujnovcu što to do sada nismo izvršili, ali ugovor je naznačio i kamatu koja je itekako izdašna i to će biti riješeno.

 

3. Kada ćete vratiti?

Čim se stvore uvjeti i financijski. U pregovorima smo s jednom poslovnom bankom.

 

4. U priopćenju koje je stiglo tijekom dana iz stranke stoji da su to podmetanja i bezočne laži - čiji - iz same stranke ili iz redova Vaših političkih protivnika?

Kad nemate tema koje su bitne za hrvatske građane, kad nemate ideja kojima možete riješiti aktualne probleme, onda se bavimo ovakvim konstrukcijama. HDZ neće sigurno upasti u takve zamke i neće se baviti takvim konstrukcijama. Pustimo nadležnim tijelima. Mi smo legalisti, na kraju sve je transparentno, poslovanje stranačko je transparentno. Bavit ćemo se aktualnim problemima, ponuditi građanima onaj naš program koji će Hrvatsku izvući iz krize, a ne se baviti ovakvim sitnim podvalama i lažima.

 

5. Strahujete li od istrage DORH-a u ovom slučaju?

Nimalo.

 

6. Koji su aduti HDZ-a u pregovorima s mogućim partnerima, HSS licitira po principu tko da više - na koje ste ustupke Vi u HDZ-u spremni?

Krenuli smo s pregovorima sa svojim koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije. Do sad su obavljeni razgovori s HSS-om, HSLS-om, HSP AS-om, danas s kolegama iz Hrasta. Zahvalili smo se na dosadašnjoj suradnji. Ta kompozicija uspješna za nas i za sebe ima pet pobjeda na izborima. Stav HDZ-a je da smo otvoreni za suradnju, ali smo ih zamolili za strpljenje, da ne podlegnu pritiscima. Unutar HDZ-a imamo jedan proces unutarstranačkih izbora, bilo bi korektno i ne bi bilo ni fer da taj pregovarački proces završavamo bez onoga tko će biti nominalno na čelu HDZ-a, odnosno novog predsjednika stranke.

 

7. HSS konkretno, hoće li biti ustupaka i kakvih prema njima?

Ako oni žele bajke braće Grimm, onda neka odlaze tamo gdje će im obećavati bajke braće Grimm. Mi smo ozbiljna stranka, državotvorna stranka. Nikakve ucjene, nikakve ustupke nećemo raditi, nego idemo se okupljati oko programa koji će izvući Hrvatsku iz krize. Ako treba i bez tog trgovačkog mentaliteta HDZ je spreman i sam izaći na izbore i zatražiti povjerenje građana i svih partnera koji žele s nama u budućem rasporeda kod preuzimanja odgovornosti upravljanja državom.

 

8. Kad smo kod bajki, gospodine Brkiću, Bandić je povukao tužbu protiv Milanovića i kaže da je za boljitak Hrvatske spreman i s crnim vragom ako treba - što ako Vam okrene leđa, hoće li biti ta bajka s Vama?

Gospodin Bandić je imao iskustva s tim crnim vragom, odnosno s gospodinom Milanovićem. Čisto sumnjam da će ponovno ići u takvo jedno iskustvo, ali to je stvar njegova političkog odabira. Mi ćemo se okupljati na našem programu, koji će konkretno izvući zemlju iz krize, koji će hrvatskim građanima ponuditi rješenje aktualnih problema. Nećemo se baviti nebitnim temama za hrvatske građane, a tko će s kime pustimo vremenu da nam pokaže. S druge strane, ne znam čemu toliko nestrpljenje određenih političkih čimbenika, zašto su toliko nervozni kad je HDZ smiren, staložen, konsolidiran, idemo u nove izbore. Budite sigurni da će HDZ bilo u kompoziciji domoljubne koalicije ili nekoj drugoj kompoziciji, svaka utakmica iziskuje nova pravila i nove igrače, bilo sami, budite sigurni da ćemo biti pobjednik na jesenjim izborima.

 

9. Stvorio se dojam da bi svi na poziciju centra - koja je to pozicija i koliko HDZ potencijala tamo ima?

Svatko od nas traži svoj politički prostor. HDZ je politička stranka, između ostalog ima i svoju ideologiju i svoj svjetonazor. To je narodnjačka, konzervativna, demokršćanska. Neki nas zovu vještarcima, budite sigurni da nećemo odustati on naših temeljnih vrijednosti i našeg temeljnog diskursa političkog koji je zacrtao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Što se tiče odmaka od desnog bloka prema centru, mi govorimo o konkretnom programu, nećemo govoriti o nebitnim stvarima za hrvatske građane i budite sigurni da ćemo biti svoji i da ćemo ponuditi hrvatskim građanima najbolji program i zatražiti njihovo povjerenje.

 

10. Je li program Andreja Plenkovića predstavljen vama u stranci?

Gospodin Andrej Plenković je već komunicirao dijelove svog programa, koliko sam čuo, uskoro će ga u punini prezentirati nakon što preda svoju kandidaturu koja će biti u srijedu. To njega trebate pitati bolje. Ne bih htio spekulirati.

 

11. Spomenuli ste prije temeljne vrijednosti, koje su to temeljne vrijednosti koje će HDZ na čelu s njim zastupati?

Bez obzira na to tko će biti na čelu HDZ-a, HDZ je stranka s više od 200.000 članova koji daju ton i program stranke, a ne pojedinac. Pojedinac daje jednu dodanu vrijednost, ali prolazimo kao tim . Predsjednik stranke tko god to bude bit će samo prvi među jednakima. Prolazimo kao tim, a ne kao pojedinci. A što se tiče programa konkretnog, HDZ je u tijeku i 'refresh' onog programa kojeg smo već imali. Na čelu te radne skupine imenovana je Ivana Maletić, tako da ćete uskoro, kad dođe vrijeme, molim vas i hrvatsku javnost na strpljenje, dobit ćete pravovremeno i prezentirat ćemo svoj program.

 

12. Hoće li se umanjiti ovlasti predsjednika HDZ-a?

Gospodin predsjednik HDZ-a tko god on bio ima svoje ovlasti temeljem statuta. Izmjene statuta su išle u smjeru da definiraju situacije koje smo sada imali kod ostavke predsjednika, ali i daljnjoj demokratizaciji stranke, da mi kao najveća stranka budemo najodgovorniji i da pokrenemo taj val unutarnje demokratizacije stranke i da iz onog nazovimo ga predsjedničkog sustava, pređemo u parlamentarni sustav upravljanja strankom gdje se odluke donose u stranačkim u tijelima, a predsjednik stranke kao prvi među jednakima predstavlja stranku u svim onim političkim djelovanjima gdje je to potrebno.

 

13. Čime ćete financirati kampanju kad nemate financijsku konstrukciju, kao evo sada za vratiti ovom čovjeku novac?

Ne brinite vi za financiranje kampanje, ta kampanja će biti skromna, prilagođena aktualnom vremenu, bit će kratka, ići ćemo među ljude, prezentirati svoj program i sigurno to neće biti ekstravagantna i bogata kampanja.

 

14. Koji način ćete slagati liste za izbore i hoće li na njima biti mjesta za Tomislava Karamarka?

Što se tiče slaganja lista, naravno da ćemo uvažavati mišljenja našeg terena, naravno da ćemo težiti tome da na listama budu mladi ljudi, novi ljudi, nova lica, ljudi koji imaju potporu i povjerenje svojih birača, odnosno svih onih građana na njihovom području. Na kraju, nacionalna tijela će odlučiti .. predsjedništvo i nacionalno vijeće, a tko će biti na tim listama – bit će sigurno oni koji će najbolje promovirati i provoditi program HDZ-a

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju