Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u Dnevniku Nove TV odgovarala je na pitanja o trenutnom stanju u SDP-u.

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u četvrtak da će se sjednica na kojoj će Glavni odbor stranke raspisati izbor novog predsjednika SDP-a održati u subotu, 24. rujna.

Sjednicu ovog predsjedništva moderirala je Milanka Opačić s kojom je u Dnevniku Nove TV razgovarala reporterka Tatjana Krajač.

 

1. Koje će sada biti vaše obveze u Predsjedništvu SDP-a i hoće li biti sazvano još predsjedništava?

Bit će sazvano još sjednica Predsjedništva. Moramo još donijeti neke odluke prije Glavnog odbora. Moja uloga je, s obzirom da nisam kandidat za predsjednicu stranke, da na neki način pripremim sve za izbore, vrlo nepristrano. Zoran se maknuo samo u tom segmentu. Sve ostalo će, naravno, odraditi. Nije od onih koji su zalupili vrata i ostavili stranku na cjedilu.

 

2. Mislite li vi kao i Zoran Milanović, tako je barem kazao, da bi njegovo sudjelovanje u radu Predsjedništva moglo negativno utjecati na unutarstranačku kampanju i njegova potencijalna potpora nekom od kandidata da bi mogla biti štetna?

Pa gledajte. Počele su neke priče i očito je Zoran htio izbjeći bilo kakvu kalkulaciju da stoji iza bilo kojeg kandidata i prepustiti članovima Predsjedništva da dogovore pravila igre. Predložit ćemo i Glavnom odboru. Sljedeću subotu bit će sjednica Glavnog odbora koje će propisati propozicije za izbore novog predsjednika ili nove predsjednice.

 

3. Zna li se kada će biti novi izbori?

To ćemo znati u sljedeću subotu kad radna skupina napravi sve. Rokovi neće biti niti jako kratki niti jako dugački. Htjeli bismo to ipak završiti u nekom pristojnom roku. Ali isto tako htjeli bismo dati svim kandidatima prostora da se prezentiraju na terenu, dakle našim članovima, ali s druge strane i članstvu treba ostaviti vremena jer svaka organizacija mora izabrati svoje kandidate.


4. Rekli ste da se nećete kandidirati. No, imate li već sada u istaknutim najavama kandidatura svojeg favorita?

Nemam jer ne smijem imati svog favorita s obzirom da odrađujem posao u kojem moram biti apsolutno neutralna i voditi računa prvenstveno o stranci.

 

5. Neki vaši kolege kažu da stranka u ovom trenutku treba predsjednika koji će biti potpuno drugačiji od Zorana Milanovića. Kakvom kandidatu za budućeg predsjednika bi vi dali svoj glas?

Članstvo će odlučiti koji je najbolji kandidat od svih onih koji će na kraju ostati u kandidacijskom postupku. Vidjet će njihove programe, vidjet će što nude, vidjet će njihovu energiju. Ja priželjkujem čovjeka koji će i dalje držati SDP na okupu, koji će i dalje SDP graditi kao jednu jaku stožernu stranku hrvatske ljevice.

 

6. Licitacija s najavama kandidatura traje već nekoliko dana. Koliko takva navala, toliki broj imena zapravo utječe na podjele u samom SDP-u?

To je jedan demokratski način. Svi se imaju pravo kandidirati, svi imaju pravo istaknuti svoje kandidature. Možda će neki odustati, možda će svi ostati u kandidaturama, možda će biti još najava kandidatura narednih nekoliko dana. U svakom slučaju tek kada se prikupe potrebni potpisi i objave kandidatura znat ćemo tko su stvarni kandidati za predjednika ili predsjednicu stranke.

 

7. Kao potpredsjednica stranke unatoč više od 20 tisuća preferencijalnih glasova u vašoj izbornoj jedinici osjećate li se ipak dijelom odgovorna za izborni rezultat?

Da, apsolutno. Mislim da svi snosimo dio odgovornosti bez obzira što sam ja pobijedila u sedmoj izbornoj jedinici, zadržala mandate, dobila velik broj preferencijalnih glasova. Naravno, svi u rukovodstvu snosimo dio odgovornosti za to što nismo uspjeli osvojiti toliko mandata da možemo sastaviti Vladu.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju