Što je sa žalbom za Damira Martina i kakva je budućnost hrvatskih olimpijaca. S tim se pitanjima u Dnevniku Nove TV suočio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša...

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su iza nas. Hrvatski sportaši već su se vratili u Hrvatsku, a s njima i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša. S njim je u Dnevniku Nove TV razgovarao novinar Milan Stjelja, a teme su bili srebrni s Igara Damir Martin, žalba te financiranje hrvatskih olimpijaca.

1. Kako ste vi doživjeli ovih rekordnih 10 medalja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama i jeste li možda očekivali i pokoju medalju više?

Ne mogu reći da sam očekivao više, a doživljavao sam ih kao i svi Hrvati. To je povijesni uspjeh hrvatskog sporta i mogu reći da smo svi ponosni na sve sportašice i sportaše koji su nas predstavljali u Riju.

 

2. Jedna medalja mogla je biti i sjajnija, riječ je naravno o srebru veslača Damira Martina. Uložili ste žalbu zbog svega što se dogodilo u završnici utrke, pa kakve je situacija s time?

To je materija koja je u nadležnosti Hrvatskog veslačkog saveza, oni su napravili jednu ekspertnu skupinu koji će vidjeti na koje elemente se možemo žaliti i onda ćemo ako za to postoji dovoljno razloga ići na Sportski arbitražni sud (CAS).

 

3. Kada bi mogli dobiti neki odgovor?

Pa iskreno ne znam, jer tek sam se vratio iz Rija. Čim ekspertna skupina bude spremna iznijeti svoje mišljenje mi ćemo u tom trenutku dalje reagirati.

 

4. S obzirom na ovaj povijesni uspjeh, treba iskoristiti taj zanos i svim sportašima u idućem olimpijskom ciklusu, ne samo osvajačima medalja, omogućiti što bolje uvjete za pripremu.

I sada su uvjeti bili pristojni, unatoč tome što možete pronaći u pojedinim medijima da su neki projekti bili obiteljski. Država je u projekt Rija kroz Hrvatski olimpijski odbor uložila oko 37 milijuna kuna. Projekt je počeo u prosincu 2012. godine i traje do dan danas. Ako ćemo uspoređivati, austrijski projekt za Rio iznosio je oko 20 milijuna eura, a rezultat je bio samo jedna brončana medalja. Prema tome nije sve u novcu.

 

5.  No sustav svejedno ima prostora za napredak?

Naravno. Svaki sustav može biti bolji, no ovaj naš očito daje rezultate.


6. Koji su vaši koraci kao HOO da bi se ti uvjeti poboljšali?

Jedan od naših uvjeta je da se sportašima kao i kulturnim djelatnicima osiguraju isti uvjeti što se tiče zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Taj će zahtjev sada biti upućen Vladi. Nastavak suradnje s MORH-om, jer za one koji ne znaju većina osvajača medalja iz Rija su djelatnici MORH-a. Isto tako želimo da se sustav financiranja napravi na način da se obuhvati i onaj dio prihoda od igara na sreću koji se ostvaraje kroz internetsko klađenje, ne domaćih organizacija, koje iz Hrvatske izvlači preko milijardu kuna, a pritom te strane organizacije ne plaćaju nikakve poreze niti ne plaćaju onaj dio koji odlazi na sport. To je rezerva koja bi bila dostatna da financiranje bude bolje.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju