Žiri: 'Iznenadili smo se da te Marko pobijedio u molekularnoj kuhinji.'

Tihomir Krklec možda je previše olako shvatio zadatak iz molekularne gastronomije koja mu nije stran pojam. Ali je bila nepoznanica njegovom konkurentu u stres testu, Marku Kolaku, koji je i po sedmi put u ovoj vrsti izazova uspio izaći kao pobjednik. Žiri je Tihomiru priznao da su se pomalo iznenadili što ga je Marko pobijedio na temi molekularne kuhinje. ''Općenito sam previše opušten, cijelo vrijeme lagano i kuham i jedem. Dugo nisam bio u stres testu'', osvrnuo se na svoj završni test Tihomir, poznat i po nadimku Afrika.

''U svakom slučaju možemo reći da smo te vidjeli barem u polufinalu'', rekao mu je Stjepan.



Tihomir se u ovom izazovu našao nakon što je plavi tim u kojem je kuhao pod vodstvom Mateje Alduk izgubio u zadnjem gastroduelu. Glasovanjem u timu odlučeno je da on i Marko idu u stres test, a pri tom su morali na najbolji način replicirati jelo ispod zvona.

''Nije mi problem, to mi je najdraži izazov'', rekao je Marko, a Tihomir je kazao: ''Slijedi boksački meč Marka i mene. On je odigrao već puno utakmica, a ja baš i nisam. Možda sam ja taj koji će ga izbaciti s trona''.

''Imam osjećaj da se više ničega ne bojim'', komentirao je Marko, a potom je saznao da je zadatak replicirati jelo na temu molekularne kuhinje chefa Filipa Horvata. Ovaj vrhunski mladi kuhar, već je sa 16 godina poznavao molekularnu kuhinju. Tihomir je već i prije čuo za njega i bio je sretan što će replicirati njegovo jelo.

Gost kuhar im se prije prezentacije jela kratko predstavio: ''Najbitnije mi je da koristim lokalne namirnice, da znam od kud dolaze, da poznajem sve oko njih i da poznajem tradicionalna jela koja pripremam na moderan način s mnogo tehnika.''

''Pratim Filipa Horvata, njegova jela, njegov restoran, definitivno je jako zanimljiv gost'', rekao je Leo Jurešić koji je sraz Tihomira i Marka pratio s galerije s Majom Jalšovec, Majom Šabić, Lucijom Davidović, Lorom Cepetić i Mateom Alduk.

Ispod zvona skrivala se izvedenica carbonare s tehnikama molekularne kuhinje koju su morali pripremiti unutar 90 minuta. Dobili su detaljan recept po koracima i gramažama. ''Mislim da samo treba biti precizan i pratiti recept'', rekao je Leo kojeg je Marko izabrao za pomoćnika. Tihomir je za pomoćnicu izabrao Maju Šabić.

''Zadatak je i više nego dostojan izazova. Ali smatramo da ste i više nego postavili standarde i da ste dostojni ovakvih izazova'', rekao je Damir.

''Nemam strah od molekularne kuhinje. Nisam prije radio ni ribe, nisam radio ni Budha bowl pa sam ga napravio najbolje'', podsjetio je Marko, no tijekom kuhanja je ipak pokazao nervozu. Zahtjevna preciznost i konkurent koji je već dobro upoznat s tom vrstom kuhinje malo su narušili njegovu prvotnu samouvjerenost, pa se i otresao na ekipu s galerije: ''Prestanite urlati'', rekao im je u jednom trenutku. Unatoč tome, Lucija je napomenula da joj se Tihomir čini još nervoznijim.

Tijekom kuhanja Marko je zaključio: ''Ovo se jelo mojoj ekipi u Daruvaru ne bi svidjelo. Što se tiče ove kemije, to nitko tamo ne voli''.

''Zadatak je završen, napravljeno je sve, stavljeno je na tanjur, nisam ispao debos'', bio je sretan Tihomir koji je do zadnje sekunde dovršavao jelo. I Marko je bio zadovoljan svojom replikom.

Prilikom kušanja, za Markov tanjur gost chef je primijetio kako su penne prevelike i nepravilno posložene, ali da tanjur dosta dobro izgleda. Struktura tijesta bila je dobra. ''Poanta jela je pogođena, a teksture su malo drugačije. Najbitnije je da je ukusno'', rekao je Stjepan.

''Nadam se samo da neće biti - dečki fulali ste sve'', kazao Marko dok je s Tihomirom čekao rezultate repliciranja.

Kod Tihomirovog je tanjura nedostajalo hrskavog špeka, lignja je predebelo rezana, ali su penne izgledale dobro. Također, lignja je ostala žilava.

''Dva tanjura, a toliko različitih problema u oboje'', rekao je Damir.

''Bilo je jako zanimljivo, naučili smo oboje puno. Sigurno ću koristiti neke od tih tehnika kasnije'', rekao je Tihomir žiriju prije nego su on i Marko saznali rezultate. Marko je procijenio kako nema strpljenja za ovu vrstu kuhinje i ne vidi se da tako kuha u budućnosti.

''Lavovski ste se borili za opstanak i to se vidjelo po tanjurima'', poručio im je Stjepan.

Pohvalama se pridružio i gost chef: ''Uspjeli ste napraviti tehnike koje nisu lake ni profesionalnim kuharima, napravili ste prozirne penne koje ste vjerojatno prvi puta vidjeli. Imale su neke greške, bile su malo zamućene, jer ih niste stavljali dobro u led. Padali ste na najosnovnijim greškama – špek, vlasac, lignja. Ipak, jedan je tanjur imao malo veći okus carbonare'', rekao im je chef Horvat.

Marko je od gosta dobio ocjenu šest, a Tihomir pet. Kada je žiri otkrio svoje ocjene, omjer snaga ostao je isti, te je Marko i ovoga puta iz stres testa izašao kao pobjednik. ''Više sam tužan, nego sretan, jer Tihomir ispada i nedostajat će mi u vili'', kaže Marko.

Tihomir je izrazio želju da u kuhinji poveže likovnu umjetnost i gastronomiju. ''Možda u jednom trenu ona i prijeđe na tanjur, jer već sam pričao da mi je tanjur kao slika. Boje su tu i kompozicija je tu'', rekao je.

''Osoba si koja ima kapacitete ostvariti svoje snove'', poručio mu je Damir. Za kraj je Damir Melkioru poklonio svoju kapu.

 

 

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju