Pobjedu odnijela Matea Alduk.

Kulinarskim putovanjem oko svijeta briljirala je Matea Alduk. Svojom eksplozijom okusa koju je uspjela dobiti miješajući razne okuse – i ljuti i slatko i slano i kiselo - osvojila je žiri.



Ovog puta kandidati su kuhali jelo pomoću namirnica iz kutije iznenađenja koja ih je čekala na njihovim radnim MasterChef jedinicama. Kada su im chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić otkrili što će im biti zadatak, većina ih je s oduševljenjem prihvatila izazov, ali Ivica Višić i Marko Kolak nisu ovom zadatku prionuli s takvim entuzijazmom. ''Zašto se bazirati na stranu kuhinju i začine iz strane zemlje. Nisam taj čovjek i ne idem u tom pravcu'', obrazložio je Marko.

Ispod kutije iznenađenja nalazila se mala kokoš kolibri, krastavac, rajčica, nektarina, limeta, đumbir, curry, origano, soja sos, špageti, češnjak, peršin, ljubičasti luk, tabasco, mrkva i svježi sir. Kad su otkrili namirnice, Stjepan im je poručio da mogu putovati kamo god žele te da će ih za vrijeme kuhanja obilaziti žiri i davati im žigove u male putovnice koje su dobili s namirnicama. Ovisno o boji žiga, je li on zelen ili crven, znači da im se jelo ili sviđa ili ne sviđa.

S namirnicama su natjecatelji trebali napraviti varijaciju na temu tradicionalnog jela neke od svjetskih kuhinja ili kombinirati neki svoj fusion. ''Vrtim gdje sam sve bio i što sam sve jeo. U Češkoj pečenicu, u BiH ćevape, sedam dana smo na skijanju – nosim svoju sarmu iz Hrvatske. Katastrofa! Ne znam ništa'', kazao je Marko.

''Turska mi je bila jedna od najdražih destinacija koje sam posjetila, pa sam se orijentirala na kebab'', rekla je Lucija Davidović kojoj je, kaže ovaj zadatak izazvao neku napetost. No, u jednom se trenutku predomislila i odlučila ipak napraviti talijansko jelo. ''Promijenila sam tri koncepta'', rekla je Stjepanu kada je došao do nje, ali nakon savjetovanja s njim ponovno se predomislila i vratila se turskom jelu.



''Ne znam što ću raditi, ništa mi nije jasno'', rekla je Maja Jalošovec koja je pred žiri ipak na kraju također donijela fino tursko jelo.

Pojedini kandidati već su se bili bacili na pripremu namirnica, ali još nisu odlučili u koji dio svijeta točno idu, Ivana Ivić se tako odlučila za fusion te je dobila od Stjepana savjet da je pri tome jako bitno napraviti balans. Htjela je želi zaći iz svojih okvira i oduševiti žiri, no ovoga joj puta to nije pošlo za rukom jer je jako zaljutila svoje jelo.

Tihomir Krklec je istaknuo kako voli putovati i da je upoznat sa stranom kuhinjom, ali Maja Šabić nije bila spremna odmah reći kamo bi. Na kraju se ipak odlučila za jelo s francuskim okusima maslaca.

Idejom o svjetskoj kuhinji bila je oduševljena Anita Vuković, a s obzirom na njezinu prošlost kada je živjela u Aziji koja ju je i inspirirala za kuhanje, to ni ne čudi. ''Jako volim putovati i probavati lokalnu hranu'', rekla je te dodala da joj je žao što nisu u kutiji iznenađenja dobili rižu, jer je to tradicionalno azijska namirnica.

Ivica se pak odlučio za afganistansku kuhinju. ''Ovo će biti jedno jelo iz seoskih afganistanskih mjesta koje sam ondje jeo. To je siromašna zemlja tako da neću neke od ovih namirnica koje smo dobili koristiti. Ondje u pravilu nemaju ni frižidere, pa koriste samo ono što može trajati'', objasnio je Ivica.

Luka Pisaevoli je dirao hranu i nakon što je žiri proglasio kraj, pa njegovo jelo nisu htjeli probati, iako su mu u putovnicu stavili inicijale u putovnicu. Marko je žiriju donio jelo za koje je rekao da je globalno, a ne neke posebne zemlje ili dijela svijeta. ''Išao si sa što više namirnica unutra. Ponekad je manje više'', rekao mu je Melkior.

Lorin cijeli tanjur pojeo je Stjepan, pa za Damira i Melkiora nije ništa ostalo. ''Moraš razmisliti kome serviraš i napraviti formu kojom ćeš nahraniti gosta. Imala si dobru ideju i tehnike. Da bi jelo bilo najbolje moramo se svi složiti'', rekao joj je Damir. Zbog malo jela na tanjuru, njeno jelo neće biti proglašeno najboljim, ali dobila je pozitivan feedback od Stjepana: ''Samo da ti kažem, jelo ti je vrhunsko. Usudio bih se reći jedno od tvojih najboljih jela''. Kad je Leo Jurešić donio svoje jelo, Stjepan mu je samo stavljalo zelene žigove u putovnicu jedan za drugim.



Nakon što su kušali sva jela, žiri se povukao na kratke konzultacije pa prozvao Mateu, Anitu, Maju Jalšovec, Lea i Tihomira kao one koji su imali najbolja jela. Ipak Matea i Leo imali su najbolje tanjure. ''Tvoje jelo je stvarno dobro. Onaj žličnjak je glavni glumac, tako je mekan i nježan, nož samo prođe kroz njega. Imao si super tehniku. Umak je moćan, piletina odlična. Kad se sve spoji to je savršeno jelo'', komentirao je Melkior. No, na kraju je ipak Matea bila ta koja je odnijela pobjedu. ''Svi smo se složili da je to bilo najbolje jelo ove sezone!'' rekao joj je Stjepan.

Ostali su i oni koji su dobili crveni pečat, ali iako su očekivali da će ići u eliminacijski izazov, žiri im je priopćio da za to nema straha. ''Želimo vam reći da se danas ne morate bojati, ne morate imati jet lag, jer nitko neće ići u stres test'', kazao im je Damir.

Što sljedeće očekuje sve vještije natjecatelje u MasterChef kuhinji, doznat ćemo uskoro.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju