Lora ''maznula'' Tihomiru ribu: ''MasterChef policija, dođite po mene, uhapsite me, ukrala sam ribu!''

Podijeljeni u timove kandidati MasterChefa zasukali su rukave i pokušali osmisliti najbolja jela koja će nepcu odgovarati uz vina. Top osmorka kuha četiri slijeda - hladno predjelo, toplo predjelo, toplo jelo i desert, te moraju paziti da je svako od tih jela servirano na četiri tanjura.

Crveni tim vodi Lucija Davidović, a s njom u timu kuhaju Leo Jurešić, Maja Jalšovec i Lora Cepetić. S Mateom Alduk u plavim pregačama kuhaju Tihomir Krklec, Maja Šabić i Marko Kolak.



''Dolazi nam poseban gost koji će održati edukaciju, a nakon toga ćete sastaviti menu koji se slaže s vinima'', rekao im je chef Stjepan Vukadin najavivši gosta - uglednog sommeliera Darka Lugarića. ''Godine čine iskustvo. Morate početi od početka da dođete do negdje. To su procesi i godine rada, učenja, zalaganja, grešaka, ponavljanja, da bi iz toga svega nešto izraslo. Bilo je tu i somelierskih natjecanja u restoranu kojeg sam vodio sa svojim partnerom. Došli smo i do Michelinove preporuke, tako da su ti svi rezultati i nagrađeni'', ispričao je Darko koji iza sebe broji 30 godina radnog iskustva.

''Postoji gost koji pije samo određeno vino, to mu je najbolje vino na svijetu i vezan je uz njega. Onda prema tom vinu kreirate njegovo jelo. S druge strane, kad imate jela ili određeni menu, s obzirom na karakteristike tih jela dodajete vino, odnosno tražite partnera u vinu kako bi sve skupa činilo jednu cjelinu, kako bi gost u svemu tome uživao i kako bi izazvalo još više emocija, nego što to može samo hrana ili samo vino'', istaknuo je Darko.



S njim će na probavanje vina ići voditeljice timova koje će odlučiti koje će vino upariti s kojim jelom. ''Volim vina, ali ne razlikujem ih toliko dobro kao što bih trebala. Veselim se ovom zadatku i nadam se da ću naučiti nešto novo'', kaže Lucija oduševljena ovom edukacijom na koju je išla zahvaljujući tome što vodi tim.

Za glavno jelo zadatak njoj i Matei je bio da odaberu jedno od tri vina koja su odležala četiri godine. Radi se o crnim sortama vina - merlot, cabernet sauvignon i syrah. Lucija je za vino svog tima izabrala cabernet, a Matea za svoj plavi tim syrah.

Za predjelo i desert vina su im već određena. Tako predjelo moraju napraviti da se sljubi s bijelim sauvignonom, a desert s boutique merlotom.

''Bilo je krucijalno da se probaju vina, jer svako je vino kao osoba – drugačije. Ne možemo kreirati jela ako ne možemo uskladiti okuse'', rekla je Lora koja je vjerovala da će samo voditeljice timova imati priliku kušati vina. No svi su tijekom dogovora o tome koja će jela pripremiti dobili priliku isprobati vina koji će biti servirana uz jelo.

''Zamislila sam da mi na jelovniku za glavno jelo bude neko mesno jelo, janjeći kare'', bila je odlučna Matea, a Lucija se odlučila za jake okuse crvenog mesa i tamnog, snažno začinjenog umaka.



''Probala sam vino koje je za desert. Dosta je slatkasto, ali ima dosta kiseline da može podnijeti dobar desert'', komentirala je Maja Šabić.

''Načelno radimo svi sve, ali svatko je zadužen za jedno jelo, da ga ima pod prismotrom'', rekao je Tihomir koji je u plavom timu zadužen za hladno predjelo kojem će glavna namirnica biti brancin. Marko priprema glavno jelo, Matea je zadužena za toplo predjelo, a Maja Šabić radi na desertu.

Oba su tima u dućanu nabavljala namirnice u isto vrijeme, pa je došlo do zbrke s jednom važnom namirnicom. Tihomir si je izabrao, kako je rekao, ljepšeg i boljeg brancina i stavio ga pokraj komada mesa njihovog tima. Dok je nabavljao druge namirnice tanjur s tim brancinom uzela je Lora. Kako je tanjur nosila u ruci, brancin joj je u jednom trenutku s tanjura skliznuo u košaru. Budući da je računao na ribu koju je odložio pokraj mesa i u zadnji tren izlazio iz dućana, Tihomir je prekasno shvatio da mu nedostaje izabrani brancin. U žurbi ga je tražio, pa zbog vremena pohitao uzeti onaj ''manje lijepi''. Preostalo mu je samo za Lorom vikati da mu je ukrala ribu. ''MasterChef policija, dođite po mene, uhapsite me, ukrala sam ribu!'' komentirala je Lora taj događaj.

''Ok, nije namjerno, nije frka. Riješili smo, bila su dva brancina'', kazao je poslije Tihomir, a žiri je primijetio kako je neobično da su oba tima uzela brancin dok su na raspolaganju imali još nekoliko drugih vrsta riba.

Prije početka kuhanja timovi su Stjepanu, Damiru i Melkioru otkrili što će kuhati. Crveni tim je za predjelo odabrao pripremiti brancina, za toplo predjelo tjesteninu punjenu tikvom i orašastim plodovima, a za glavno jelo su odlučili raditi biftek u umaku i kroket te emulziju sa začinskim biljem, dok su za desert preferirali iskoristiti borovnice. ''Svatko u timu je predodređen za neko jelo. Bez obzira na to, ja preuzimam odgovornost za apsolutno sve. Svi su dali ideje, ali sam ja ta koja ih je 'pečatirala'. Bili mi u porazu ili dobitku, ja ću biti ta koja je odgovorna'', odlučna je Lucija.



Plavi tim će za predjelo također imati brancin kao glavnu zvijezdu na tanjuru. Za toplo predjelo pripremaju raviol punjen mousssom od jetrica, orašastim plodovima s umakom od gljiva. Za glavno jelo odlučili su raditi janjeći file s povrćem, a za desert mousse od kave i čokolade.

''Osjećam ogroman pritisak i mučnina mi je od toga, jer ne znam jesam li sposobna za to'', rekla je Matea.

Odlukom bacanja novčića, odlučeno je da će prvi početi kuhati crveni tim. Naime, još jedna posebnost ovog izazova je da drugi tim kreće s kuhanjem 10 minuta nakon prvog.

Tijekom kuhanja Lora je imala poteškoće s postizanjem željene konzistencije ribe, bojala se da joj je riba sirova, a Maja Jalšovec joj je pomogla, ali i komentirala da Lora uvijek dramatizira u timskim izazovima.



Isto je primijetio i žiri. ''Kakva drama! Pa ako ti i ne ispadne dobro, ideš u stres test i ok'', kazala je Maja Jalšovec. ''Osjećala sam da me nitko nije doživljavao'', požalila se Lora koja je pripremala predjelo koje će žiri prvo probati.

Kako će na kraju ispasti njezino jelo s brancinom i hoće li kandidatima poći za rukom pripremiti jela koja su planirali, doznat ćemo uskoro.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju