Željka: ''Vratio me doma na barku, imala sam osjećaj kao kad tata i ja dođemo s mora i ubacimo lignju u tavu''

Podijeljeni u timove, kandidati MasterChefa ovoga puta na lokacijskom su gastroduelu kuhali u Splitu, u restoranu ''Zrno Soli''. Zadatak im je bio osmisliti i napraviti jelo inspirirano najpoznatijim jelom restorana, pod nazivom ''najbolje od najboljeg''. Chefovi timova su ovoga puta bile Zvijezdana Posavec koja je već imala priliku biti chef te je ponovno izabrala crvenu pregaču za svoj tim, a za vođu suprotnog tima Zvijezdana je izabrala ljubiteljicu slastica, Željku Bleuš kojoj je pripala plava pregača. ''Nije mi bilo na pameti da bi me Zvijezdana mogla izabrati za vođu. Mislila sam da će izabrati Goranu'', komentirala je Željka.

''Izabrala sam Željku jer je samo jednom bila vođa tima i to na samom početku. Mislim da sada ima dovoljno utakmica u nogama da odradi puno bolje tu ulogu'', objasnila je Zvijezdana svoj odabir. Ona je pak u svoj tim odabrala Ivana Temšića i Karmen Jurčić. ''Od Ivana i Karmen očekujem koncentraciju kakvu su imali i u prošlom gastroduelu. Naučili smo funkcionirati zajedno'', kazala je Zvijezdana.

Zvijezdana je ponovno, kao i prošlog puta izabrala Ivana za svog suchefa, a Željka Goranu Milaković. ''Volim odabrati onoga s kim se slažem, a ne zato što je jaka karika'', kazala je Željka te izabrala još i Tomislava Markovića u svoj tim.

Nakon slaganja timova Zvijezdana i Željka otišle su sa Stjepanom u ''Zrno Soli'', gdje su dobile tanjur s mnoštvo različitih komponenti, za devet zalogaja. Među morskim slasticama bili su konfitirani škamp na gelu od limuna ukrašen mikrobiljem i želeom od žumanjka. Tu je bio i carpaccio od sabljarke s malo pistacije, malo mariniran u limeti i maslinovom ulju. Na tanjuru se nalazila i lignja. ''Očistimo je od vanjske opne, lagano je sasiječemo sa svih strana, zatvorimo i stavimo na gril'', objasnio im je Stjepan kako radi neke od zalogaja koje su kušale. ''Onaj trenutak kad sam probala onu lignju, ono što je on cijelo vrijeme pričao, želi gostu predočiti neku priču da te vrati u nešto i točno me vratio doma na barku da imam točno onaj osjećaj kad tata i ja dođemo s mora i ubacimo lignju u tavu'', ispričala je Željka.

Kada su probale jelo, chefice su se oduševljene vratile svojim timovima. Zvijezdana je odlučila da će njezin tim čiste morske okuse napraviti na moderan način, a Željka je svoje recepte htjela provesti na vizuru slatkoga. ''Željka je kao šefica 10/10. Još sam u svom gradu tako da ću nogama, rukama, dušom i tijelom kuhati'', rekla je Gorana. ''Znamo da ne smijemo ići u dubioze, da ne smijemo uzimati namirnice koje nećemo koristiti. Drago mi je što imamo neku vizuru i okuse kojima se možemo voditi'', istaknuo je Ivan.

S obzirom na to da su i Željka i Gorana vičnije morskim okusima, u plavom timu Tomislav im je prepustio ideje i radio prema njihovim naputcima. Zvijezdanin tim napravio je u koracima veliku grešku. Dio polu kuhanog rižota su bacili kako bi se drugi dio brže skuhao. Na to im je pažnju odmah skrenuo Stjepan. Ni plavi tim nije prošao besprijekorno. Nakon završetka vremena za kuhanje primijetili su da umjesto devet zalogaja na tanjuru imaju samo osam. ''Kao chef snosit ću svu odgovornost. Ja sam krivo prebrojala'', rekla je Željka.

Crveni tim pripremio je, između ostalog, gel od buzare, dagnju posipanu krušnim mrvicama, tataki od tune s pistacijom, pašetetu od konfitirane orade s čipsom od kože, konfitirane škampe, popržene kolutove i krakove od lignje, tartar od sipe s krekerom od riže i crnila. ''Izazov je bio jako lijep i ovo je neprocjenjivo'', istaknula je Zvijezdana nakon prezentacije jela crvenog tima žiriju.

''Ovo je definitivno jedan od atraktivnijih tanjura koje smo dobili do sada'', rekao je Damir. ''Kod lignje mi ne odgovara što ima previše češnjaka'', objasnio je Melkior, a Damir smatra da su kod lignji dominirale masline. ''Na tuni mi fali začina'', primijetio je Stjepan.

Plavi je tim, između ostalog, napravio carpaccio od orade, sarmu od ribe, salatu od plodova mora, kuglicu od ostataka riba s kremom od maslina i ukiseljenom tikvicom. ''Pokušala sam se koncentrirati, ne dati se emocijama, jer da je bilo emocija bilo bi plača. Mislim da sam to lijepo odradila'', osvrnula se Željka na tanjur plavog tima.

''Dosta je privlačan tanjuru'', komentirao je Stjepan. ''Cijeli tanjur ima puno zanimljivih komponenti. Dio kombinaciji izuzetno dobro funkcioniraju'', rekao je Damir, ali nedostajao mu je hrskavi element.

Sljedeća lokacija grupnog izazova koji će biti ujedno i posljednji u timovima, održat će se na brodu, a kako će izgledati pogledajte već u narednoj epizodi MasterChefa.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju