Dobila je prednost u sljedećem izazovu.

''Tko razmišlja otvoreno, taj je na pravom putu'', izjavio je Melkior Bašić kandidatima prije dizanja kutija iznenađenja s kojima su top devet amaterskih kuhara u Hrvatskoj započeli novi tjedan.

''Sretna sam da vidim tako lijepe namirnice, ima jako puno različitih namirnica'', komentirala je Lora kad je vidjela što je ispod kutije. ''Sve domaće što jedemo'', primijetila je Maja Jalšovec. Naime, prvi ovotjedni izazov kandidatima je da svojim kreacijama na tanjuru ispoštuju zadanu temu, a to je – povratak u djetinjstvo.



''Vratite nas u svoje djetinjstvo. Svi dobro znate što su vam kuhale bake, mame, djedovi, ujne…i zasigurno se sjećate tih okusa'', objasnio je Stjepan Vukadin. Tihomir Krklec bio je zadovoljnom sadržajem kutije: ''Svi okusi mog djetinjstva su ispred mene''. Špinat, gris, heljda, zelene mahune, mlijeko, Lino Lada, pureća prsa, džem od jagode, senf, hren, krušne mrvice, jogurt, topljeni sir, prašak za pecivo, cikla, luk, krumpir, peršin, jabuka, rajčica, čvarci i špek dana su kandidatima na raspolaganje, a od njih su morali skuhati čak dva jela. Od ta dva jela, bilo slana ili slatka, jedno je moralo biti baš ono koje su obožavali jesti kad su bili mali, a drugo koje nisu voljeli – naravno s MasterChef potpisom.

Maja Šabić kad je vidjela mahune sjetila se svog djetinjstva i kako je bilo kad se ova namirnica našla za obiteljskim stolom: ''Jedem ja nju, jede ona mene, tako je bilo. Redovito bih ostajala zadnja, valjda tri sata nakon ručka, još bi sjedila za stolom. Pobijedio je najuporniji, ja sam bila ta i na kraju ne bih pojela taj tanjur. Danas ću mahune napraviti s nekakvim pomakom, ne klasično varivo nego neku dekonstrukciju''. Svoju traumu iz djetinjstva je prizvala Lora prisjetivši se sokova od cikle koji joj je mama davala kad je bila mala. ''Mislim da ću morati sa ciklom danas raditi'', zaključila je. Luka i Marko zaključili su da su sve voljeli jesti, dok je Luciji heljda bila ta koju nije voljela. Saznali smo i što je žiri sve volio i nije volio jesti pa tako Melkioru koji iako voli sam poriluk, nije nikad mogao pojesti poriluk varivo, a Damir je otkrio da mu je na crnoj listi tlačenica (švargle). Damiru je omiljena hrana iz djetinjstva janjetina, Stjepanu pita zeljanica, a Melkior je otkrio kako im je tata pržio krumpir na tavi i potom na dobivenoj masnoći pržio jaja.



Svi kandidati uspjeli su napraviti dva jela koja su ih vratila u djetinjstvo. Žiri ih je sve pohvalio za urednost radnih jedinica po završetku kuhanja.

Prva je jela pred žiri donijela Matea koja je napravila varivo od mahuna sa žličnjakom od čvaraka i heljde kao podsjetnik na jelo koje nije voljela jesti u djetinjstvu, te slatko jelo – tarte tatin na jednostavniji način. ''Puno sam zadovoljniji ovom verzijom jela koje ne voliš'', komentirao je Stjepan.

Leo je napravio dekonstrukciju variva od mahuna i heljdin njok punjen puretinom s juhom od pancete. S pohancom se svog djetinjstva prisjetila Maja Jalšovec. Njena heljda je bila ''guma'', i sama je to primijetila kad ju je žiri zamolio da kuša. Maja Šabić je došla pred žiri s dekonstrukcijom variva od mahuna, te slatkim njokama s marmeladom. ''Kao mala sam ostala bez mame, tata je preuzeo ulogu kuhara. Mahune nisu imale prolaz kod mene'', rekla je Maja koja je otkrila da ni njena djeca nisu ljubitelji mahuna. Maju je žiri zamolio da i sama kuša mahune. ''Mislim da je ovo jelo koje će svakako proći kod djece'', izjavio je Stjepan.

Tihomir je pripremio jedno jelo s namirnicama koje je njegov tata obožavao, no on nije mogao vidjeti. Gris je napravio kao podsjetnik na mamu koja mu ga je kuhala. Žiri je primijetio da se Tihomir više potrudio oko jela koji je bio podsjetnik na omraženo jelo. ''Zbilja si pokazao koliko si odrastao, pripremio si nešto što nisi volio u nešto jako zanimljivo'', rekao je Damir nakon kušanja.



Luka nije bio zadovoljan s jednim tanjurom, no ipak ga je servirao ispred žirija. Nije mu uspjela ni emulzija u drugom jelu, a i žiri nije bio baš oduševljen sa čime se ovaj put Luka predstavio. Marko je i kao dijete volio sve jesti i teško mu je bilo odabrati namirnice za jelo koje mu nije omiljeno. ''Mislim da na ova dva tanjura nisam ni malo sebe pokazao, ni u današnje ni u prošlo vrijeme. Danas jednostavno u kuhinji nisam bio s glavom tu. Pomislio sam u jednom trenutku i da odustanem'', iskren je rekao Marko koji je servirao faširance sa špinatom i krumpirom, a za drugo jelo koristio je heljdu, meso i čvarke.

Lora se prisjetila svoje bake pripremajući gris njoku s heljdom, a drugo jelo je cikla s jabukom. Lora nije uspjela to drugo jelo dovršiti. ''Vidim na tebi da se slomiš pred sam kraj'', primijetio je Damir. Žiri je savjetovao Lori da se fokusira i da proba uživati u onome što radi, bez nametanja nekih očekivanja.

Lucija je posljednja stala pred žiri. Pripremila je knedle s pekmezom u spomena na baku, i njoke od heljde s pohanom puretinom i čvarcima i ne omiljenim špinatom.

Izazov su najlošije savladali Luka, Lora i Marko, a stres test su ovaj put za dlaku izbjegli. Isti problem kod ove trojke je problem u glavi, zaključio je žiri. ''Cijela čar hrane je da uspijete pobuditi emocije i da iza svakog tanjura postoji priča, vaša, i možda naša ako nam pobudite te osjećaje tu ljubav koju ste utkali u taj tanjur!'', rekao je Stjepan.



Kandidati koji su briljirali u ovoj temi djetinjstva su Tihomir, Maja Šabić i Lucija. Oni su uspješno pokazali svoje uspomene putem svog umijeća kuhanja i žiri je kroz njihove tanjure još bolje upoznao tko su zapravo ovi kandidati. ''Ovo je potvrda da radim nešto dobro i motiv za ići dalje'', komentirala je zadovoljno Maja. Lucijino jelo proglašeno je najboljim te je dobila prednost u sljedećem izazovu, a emisiju je završila riječima ''Bako, danas sam ja napravila najbolje jelo!''.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju