''To mi je ogroman kompliment. Veselim se sljedećem izazovu i izboru namirnice''

Kandidati MasterChefa još su jednom morali pokazati koliko su kreativni kad dobiju odabrane namirnice. Već treći put sretna je bila kutija iznenađenja za Mateu Alduk, a da ni njoj ni ostalima nije bilo nimalo lako pokazuje popis namirnica koje su se nalazile ispod kutije: pileći vrat, pureća srca, koraba, limeta, pušek bilja, čičoka, indijanska banana, grčki tip jogurta, lovorov list, cikla, plavi krumpir, anis, gorgonzola, alga, luk i đumbir. Pomoću ovih namirnica morali su napraviti vizualno atraktivan tanjur.Namirnice same po sebi izgledom nisu bile primamljive, a Melkior im je napomenuo da upravo zato njihov tanjur mora izgledati vizualno dojmljiv, jer to će biti jedan od važnijih kriterija koje će se gledati prilikom odabira najboljeg i najlošijeg tanjura. Žiri je kandidatima još priopćio kako će vlasnik najlošije izvedenog tanjura direktno ići u stres test, odnosno da će preskočiti sljedeće kuhanje i time biti zakinut za šansu da promjeni mišljenje žirija. Možda je upravo ta stroga opaska nagnala kandidate da daju sve od sebe, jer na kraju, prema ocjeni chefova – Melkiora Bašića, Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića – nije bilo loših tanjura, pa samim time nitko nije ''zaradio'' direktnu ulaznicu za stres test.Za pripremu jela u testu kreativnosti imali su 50 minuta, a Maja Jalševec smatrala je da je to premalo vremena za pripremu srca jer se radi o žilavoj namirnici, pa je za svoje jelo koristila vratove.

Stjepan i Melkior su međusobno komentirali kako bi oni izvršili ovaj zadatak. Melkior bi stavio fokus na povrće, dok bi se Stjepan odlučio za pripremu srca, jer za razliku od Maje smatra da je 50 minuta dovoljno za njegovu pripremu: ''Poigrao bih se strukturama da jelo bude kremozno, a opet hrskavo.''

Matea Alduk je već u startu znala da želi napraviti tamni umak i pureće vratove te je koristila i čičoke. ''Prvi put nemam jasnu viziju što radim'', rekla je na početku, no na kraju joj je jelo ispalo vrhunsko. Leo Jurešić je tijekom kuhanja ogulio čičoku i njezinu koru stavio u otpatke, a žiri mu je napomenuo da je upravo u kori njezin najintenzivniji okus.Maja Šabić svoje je jelo smislila dok je žiri prezentirao namirnice, pa se odlučila za raviole s pestom od purećih vratova. ''Ovo je moj eksperiment, kuhanje s namirnicama koje prvi put vidim. Jetrica privatno ne volim jesti pa ih rijetko spremam, a ovoga puta ću eksperimentirati'', istaknula je Maja Šabić. Lori Cepetić su se dobivene namirnice jako svidjele: ''Bit će dobro kako god da bude, neću si dopusti da budem loša.'' Marku se nisu svidjele iznutrice, ali je odlučio uhvatiti se u koštac s njima.Kad su završili s kuhanjem, po završetku posljednje od 50 minuta koje su imali na raspolaganju, žiri je obišao radne jedinice kako bi vidio koja im se jela najviše sviđaju. Maja Jalšovec donijela je pred žiri jelo na kojem je dominirala ljubičasta boja. ''Napravila sam musaku. Ako ću biti najgora, ok sam s tim'', rekla im je prije nego su probali. ''Da je manje masno bilo bi prihvatljivije, ali bih ovo jelo ponovno jeo bez problema'', rekao joj je Stjepan.

Leo je pak pripremio žličnjak u tempuri od srca, kremu od čičoke te glaziranu ciklu i anis. ''Mogu reći da sam ostavio srce na tanjuru'', kazao je Leo, a Stjepan je dodao: ''Ja sam ga osjetio''. Lora je napravila punjenju parppadellu sa srcem i indijskom bananom u umaku od čičoke s čipsom od čičoka.Marko je žiriju donio jelo koje vizualno zgleda potpuno drugačije od jela koja je do sada donosio. Pred žiri je stavio tanjur sa srcem, s dvije kreme, jednu od banane, drugu od gorgonzole, žličnjak od korabe i anisa sa začinskim biljem te čips od čičoke i pečenu ciklu. ''U jelu se vidi da imam hrabrosti'', rekao je Marko. ''Ako je suditi po okusima, ovo je prava muška duša, baš je jako'', rekao je Damir.

Matea je dala sve od sebe da pripremi što ukusniji tamni umak od purećih vratova, te srce poširano na maslacu, čips od plavog krumpira i čičoke s emulzijom od indijanske banane te cvijet u tempuri.

Maja Šabić skuhala je raviole s dva punjenja, jedno sa srcem drugo s gorgonzolom te umak od purećih vratova, začinskog bilja i anisa s kremom od korabe čičoke i đumbira.

''Zadovoljna sam, na tanjuru se vidi da nema straha u sparivanju namirnica'', rekla je Maja. ''Ako je Markovo muško jelo, onda je i ovo muško jelo'', komentirao je Damir dodavši da je hrana moćna, i da je upravo onakva kakvu on voli – hrana s karakterom.

Lucija Davidović pripremila je njok punjen purećim vratom i grčkim jogurom na umaku od gorgonzole te čips od čičoke.''Generalno smo zadovoljni što prezentacijom, što okusima, uspjeli ste pobuditi emociju u nama'', rekao im je Stjepan prije nego se žiri povukao na razmatranje koji im je tanjur bio najbolji.

Na iznenađenje kandidata, Melkior im je priopćio kako nema loših jela: ''Svaka čast, kuhali ste s dušom.'' Među najboljim jelima žiri je prozvao Lea, Maju Šabić, Mateju i Marka koji je zaplakao i rekao da su suze koje su potekle - suze radosnice.

''Najbolja je bila Matea'', rekao je Melkior dodavši da će sljedeći put ona birati namirnice s kojima će kandidati kuhati. ''To mi je ogroman kompliment. Veselim se sljedećem izazovu i izboru sljedeće namirnice'', istaknula je Matea.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju