"Gdje ćeš lakši zadatak?"

Marko Kolak još je jednom briljirao u pripremi jela. Ovoga puta u desertu koji im je u kutiji iznenađenja zadala slastičarka Ana Marić, a pomoć mu je bio bivši kandidat MasterChefa Roko Kulušić. Naime, bivši kandidati iz prošle sezone navratili su u MasterChef kuhinju i pomogli natjecateljima u izazovu, a najbolji među njima bili su Marko i Roko Kulušić te osvojili 20.000 kuna.

"Mislila sam da ću, nakon što cijele sezone mutim slatko, raditi nešto drugo", doviknula je Željka Bleuš kad je vidjela zadatak – croquembouche. Osim nje i Roka, u MasterChef kuhinju nakratko su svratili još i Ivan Temšić, Gorana Milaković, Filip Pleteš, Željka Bleuš i Tomislav Marković.

"Croquembouche je desert koji se sastoji od profiterola, tijesta koji se puni slastičarskom kremom", objasnila je slastičarka Ana dodavši kandidatima da će dobiti kalup u koji će slagati profiterole koji se lijepe karamelom kako bi zadržali oblik.

"Bez obzira na to što Tomislav ne kuha sa slatkim, ima tehničko znanje koje je potrebno za ovaj desert, samo je pitanje volje, želje, što ćemo mi dati tom desertu", objasnio je Leo kojem je Tomislav bio partner za pripremu deserta.

"Gdje ćeš lakši zadatak? Da smo Roko i ja morali izmišljati neki recept, to bi bio potpuni kaos", rekao je Marko koji je u paru s Rokom odlučio malo izmijeniti recept i napraviti svoju verziju croquembouchea.

Za pripremu ove tehnički zahtjevne slastice žiri im je na raspolaganje dao dva i pol sata. Prije nego su počeli kuhati Melkior im je otkrio da će pobjednik ovog izazova dobiti 20.000 kuna, pa im je i motivacija bila jača.

Prilikom uzimanja namirnica iz dućana Lora je uzela sve smokve, što je naljutilo druge kandidate. "Ne možeš biti tako sebičan i uzeti sve sebi", komentirala je Maja Šabić.

Dobili su recept za 80 kuglica, a Anina slastica imala ih je uključeno 120, pa im je napomenula kako mogu ponoviti recept ako žele više kuglica u svom desertu. "Cilj nam je napraviti 120 kuglica, a sve više je plus za nas", ističe Marko.

"Kuhati ponovno u ovoj kuhinji je kao da nisam ni bila doma u međuvremenu", rekla je Gorana. Pećnice su radile kao nikada prije jer je svaki par trebao ispeći stotinjak profiterola.

Maja i Filip nisu koristili dovoljno karamele pa im se desert potpuno nakrivio. "Nije svijet pao, samo je croquembouche pao", rekla je Maja Jalšovec. No, krema im je postala prerijetka pa im je i to bio minus i ostali su bez nagrade. Croquembouche Lea i Tomislava također se počeo presavijati te je na kraju i on pao. "Melkior ga je još pogurao na kraju", rekao je Tomislav.

Čvrsti croquembouche pred žiri donijeli su Marko i Roko, ali kada su trebali prezentirati kremu, nisu se mogli sjetiti što su točno u nju stavili. "Da je krema bila još kompaktnija bilo bi bolje", rekao im je Stjepan. 

Lora i Željka donijele su najravniji croquembouche koji je bio visok 42 centimetra. "Glavno je da stoji", rekla je Lora. "Možemo obje biti zadovoljne poslom koji smo napravili", dodala je Željka. "Ovo je najbliže croquemboucheu što bi trebao biti", komentirao je Stjepan te dodao da je sve jako ukusno.

"Jako fina krema i paše što je karamelizirani lješnjak u njemu, ali previše je karamele", rekao je Melkior na croquembouche Mateje i Ivana. Maja Šabić i Gorana donijele su croquembouche visok čak 46 centimetara.

Nakon što su izmjerili i probali sve pripremljene croquembouchee, Melkior, Stjepan i Damir povukli su se donijeti odluku o tome kome će pripasti nagrada.

"Svjesni smo situacije. Možda je naš croquembouche stajao uspravno, ali kolege su napravili i dekorirali puno profinjenije i brže", kazao je Ivan.

Na kraju, prema ocjeni žirija, tri su tima napravila croquembouche s najboljom formom – Želja i Lora, Maja i Gorana te Matea i Ivan. "Imali su najljepše oblike i držali su se. Ali, kada smo ih probali, bili su previše karamelizirani. Poanta croquembouchea je da ga i dijete može uzeti u ruku i pojesti. To se ipak jede, nije samo za gledanje. Vaši su bili prečvrsti", rekao je Melkior.

Najbolji croquembouche u kombinaciji izgleda i okusa bio je onaj Roka i Marka koji su osvojili 20.000 kuna.

"Kutija iznenađenja bila je iznenađenje u pravom smislu te riječi", zaključila je na kraju Maja Šabić.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju