Fine dining s francuskom recepturom nije sretna okolnost za Luciju Davidović.

 Golub s kojim se prvi put susrela u kuhinji bio je ujedno i njezino zadnje kuhanje u MasterChefu. Kulinarske vještine odmjerila se s Markom Kolakom i Majom Jalšovec, kojima je golub na kuhinjskom stolu također bio prvo takvo iskustvo.

Kada su došli u kuhinju, na stolu ispred žirija primijetili su dva zvona. Nakon otvaranja prvog ispod kojeg je bila golublja nožica i batačić, Lucija je komentirala: ''Gledam u one prstiće i kandžice i nije mi dobro''.



Ispod drugog zvona nalazio se drugi dio francuskog jela od goluba. ''Nije mi palo na pamet da jedem goluba'', kazao je Marko koji isprva nije htio probati. ''Strah me da mi se ne digne želudac'', komentirao je, pa je Maja jelo probala prva. ''Došli smo do razine fine dininga i očekivala sam takav zadatak'', rekla je Maja.



''Nije to golub kojeg vidite u gradu'', napomenuo im je Melkior. Stjepan ih je obavijestio da će dobiti cijelog goluba, morat će ga rastrančirati i pripremiti. ''Prsni koš je prije pečenja s brenerom zapaljen. Zapravo ga kuhate u maslacu. Nogica se peče u dubokom ulju i maže se s kombinacijom meda i umaka od vina'', upute su koje su dobili od žirija.

Marko je izabrao Loru za pomoćnicu, Lucija Maju Šabić, a Maja Jalšovec Lea. Za pripremu jela imali su na raspolaganju 60 minuta. ''Osim trančiranja neće mi išta drugo biti izazovno'', procijenila je Maja Jalšovec, ali na kraju je imala i većih problema od trančiranja.



''Cijelo vrijeme mislim na goluba koji leti'', kaže Marko dok je trančirao. Tijekom miješanja maslaca izlio je kipući maslac na štednjak te se na kratko zapalio. Kod umaka su svi troje imali poteškoće, jer im se odvajao maslac.

''Nije me danas ništa briga. Ako ispadnem, ispao sam na golubu, a ne na svinjskom fileu'', kaže Marko prije nego je saznao rezultate.

Kad je donijela svoj tanjur pred žiri Maja je otkrila da je zadovoljna sa svojom replikom, ali se požalila na umak. Poslije nje svoj je tanjur donio Marko. ''Zadatak kao zadatak nije bio težak, ali ne volim goluba. Nije mi u svijesti da je to jestivo'', otkrio je žiriju, ali i priznao da se prilikom pripreme goluba ''uhvatio kao nekog malog pilića''

Kad su probali Lucijinog goluba, Stjepan, Damir i Melkior primijetili su da s batakom ima isti problem kao i Marko, odnosno da se prepekao. ''Marko, batačić si prepekao, bio je jako suh. Ali sva trojica se možemo složiti da je ovo ponovno bio tvoj stres test. Uz prepečeni batak na tvom tanjuru nismo mogli naći veću grešku'', priopćio mu je Stjepan. Osnažen ovim komentarom Marko je još jednom izrazio želju da ide u finale.

Lucija je imala problem s batakom koji je bio previše sasušen, te nije maknula vanjsku opnu kod poriluka prilikom konfitiranja. Kod Lucije je na tanjuru bila i veća količina umaka. ''Ni jedna ni druga niste dovoljno začinile prsa, ali kod Maje je to bio manji problem jer je koristila ispravnu, manju količinu mesa. Majina replika je bila sličnija izvornom tanjuru i njezine su greške bile manje'', kazao je Damir.



Lucija je tako bila ta koja je kuhala zadnji put u MasterChef kuhinji. ''MasterChef mi je dao nadu da trebam više vjerovati u sebe. Drago mi je da je to moj mentor prepoznao čim sam došla. Drago mi je što sam prošla kroz sve to. Nisam mislila da ću doći ovako visoko'', priznala je Lucija.



''Bila si dobra duša MasterChefa i žao nam je što ideš'', rekao joj je Stjepan.

Osim stres testa, u MasterChef kuhinji odigrala se još jedna užarena borba – ona za imunitet, između Lore Cepetić i Lea Jurešića. Kako bi zaradili siguran prolaz dalje u sljedećem izazovu, morali su replicirati jelo chefa Fabricia Vežnavera koji im je donio predivno prezentiranu lignju. ''Prvo sam probala ragu koji ima duboki morski okus. Tek na kraju se osjeti lignja'', komentirala je Lora koja je odmah primijetila da na tanjuru ima nekoliko stvari s kojima se do sada još nije susretala. ''Buća daje slatkoću jelu i jako su lijepi i čisti okusi'', dodao je Leo.



I ovoga je puta u isto vrijeme s njima kuhao i gost, a mogli su ga tražiti za pomoć kad god im je trebala. Lora je već na početku provjeravala što radi chef, a isto je radio i Leo. ''Danas sam rođeni špijun svakako'', rekao je Leo.

Chef je svako malo provjeravao kako njih dvoje rade i rado im je priskakao u pomoć.

''Najveća nepoznanica mi je njok od lignje'', istaknuo je Leo. Dio smjese mu je pao na pod, no srećom stigao je pripremiti drugu smjesu koja mu je na kraju ispala mnogo bolje. Lora je imala poteškoće s blenderom, pa joj je Leo pomogao. Na kraju su oboje sve stigli, jedino nisu bili sigurni u izgled tanjura. ''Bilo mi je lijepo kuhati sa chefom jer mislim da imamo slični stil kuhanja'', rekla je Lora.



Chef je kazao kako su oboje zaslužili imunitet, ali da mu se više svidjelo Lorino jelo. ''Baš sam sretna. Dame i gospodo, Lora je osvojila imunitet'', ushićena je bila ona.

''Ono što radite, radite s ljubavi'', proučio im je chef Vežnaver za kraj.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju