''Kao dijabetičar ne smijem sve pojesti, ali uvijek malo probam''

Leo Jurešić mora paziti na unos šećera, no to ga nije spriječilo da obori očekivanja žirija i donese im najljepši desert koji su do sada vidjeli u MasterChefu, a i okusi su bili potpuno pogođeni. Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović stoga su mu odlučili dodijeliti prednost za sljedeći izazov.


Kutija iznenađenja koja je bila pun pogodak za Lea sadržavala je - čokoladu, naranču, liker, lješnjake, šumsko voće, mlijeko, mljevene bademe, kokosovo brašno, šećer u prahu, puding od vanilije, borovnice, slatko vrhnje, brašno, škrobno brašno, želatina, prašak za pecivo, šećer cimet, krem sir i džem od jagode. ''Ne smijem sve pojesti, ali uvijek malo probam, moram probati. Kao dijabetičar mogu probati sve što napravim, ne u nekim velikim količinama. Možda zato što ne smijem jesti volim raditi slatko. Tako nadomještam to što ne smijem jesti'', objasnio je Leo.

Kad je vidio što skriva kutija, Marko Kolak već se vidio u stres testu, jer je smatrao da je jako slab s izradom deserta. No neki kandidati bili su oduševljeni. Među njima je i Matea Alduk: ''Gledam te namirnice i imam više ideja i teško mi je odlučiti. Imam teški kao su glavi''.



Žiri je od natjecatelja tražio da u 80 minuta pripreme desert dostojan MasterChef kuhinje i top 13 kandidata. ''Slatki ciklus je, za one koji nisu dobri sa slatkim kao ja, jedno minsko polje. Treba kroz njega koračati sa što manje koraka i izvući se kako god znaš i umiješ'', rekao je Luka Marin. Ipak, bio je opušten u ovom izazovu, jer je znao da većina kandidata nema preveliko znanje o slasticama. Među njima je Anita Vuković, koja kaže da ne kuha slastice često i da pri tom ne koristi vagu.

Žiri je otkrio koji je bio njihov prvi desert u životu. Stjepan se pohvalio čupavcima koje je radio kad je imao 14 godina, Melkior rižom na mlijeku, a Damir finom slatkom ''salamom''.

''Kod slastičarstva si trebaš postaviti cilj, ići komponentu po komponentu, ne šarati previše i voditi računa o tome što se peče, što se kuha, a što hladi. Treba biti dobro fokusiran'', rekla je Maja Šabić koja bi jednoga dana voljela imati svoju slastičarnicu. Ivica Višić odlučio je pripremiti toru od palačinki, s naglaskom na dobar plejting i okuse.

Budući da su se tijekom izrade jela previše međusobno savjetovali o tome što se kako priprema kad je o slasticama riječ, žiri je kandidate upozoravao na to da ovo nije timski izazov i da si previše pomažu. Leo je imao smjesu u šokeru, ali svaki čas je netko otvarao uređaj, pa su Leo i Maja dežurali pokraj njega kako se vrata šokera ne bi prečesto otvarala.

Kad im je završilo vrijeme pripreme, Damir je primijetio da su im radne jedinice previše neuredne s obzirom na to da su imali na raspolaganju mnogo vremena. ''Probat ćemo one deserte za koje smatramo da imaju potencijala, kao i one koji bi mogli biti pri dnu, koji nisu toliko očarali'', rekao im je Stjepan.



Prvo su prozvali Mateju kojoj su do sada kutije iznenađenja bile veoma uspješne, a ona im je donijela svoj kolač u kojem je glavnu ulogu igrala naranča. ''Definitivno ponosno stojim ispred svog jela. Sve što sam zamislila sam odradila, zadovoljna sam sa sobom'', rekla je ona.

Prozvan je i Marko koji je svoj desert dovršio s kremom u sifonu, a kad je jelo prezentirao žiriju, Melkior mu je rekao: ''Marko, mogu ti reći da si se ti u to ufurao''. I kad su probali jelo, dali su mu pohvale. ''Možda sam ovo novi ja, slastičar'', komentirao je Marko kratko.



Nikola je također jelo dovršio pred žirijem sa žlicom u kojoj je bio coulis, i onda nije znao što bi s njom. Pripremio je rekonstrukciju Pavlove torte koja se svidjela chefovima. Ivičina torta od palačinki nije se svidjela žiriju. ''Kao da se malo dijete igralo po tanjuru. Možeš nam servirati puno bolje tanjure, mi to znamo, samo je pitanje znaš li ti to?'', rekao mu je Stjepan.

Lora je donijela torticu koja joj nije dobro ispala, a i sama je primijetila da se u njoj previše osjeti sol. ''Htjela sam nestati'', rekla je ona kad je shvatila kakav je desert donijela žiriju.

Nju su zajedno s Ivicom i Lukom Piasevolijem prozvali u skupini najlošijih jela ''Grozan je osjećaj biti među najgorima'', kaže Lora. Na kraju su od žirija čuli da se Lora izvukla za dlaku, a Ivica ide direktno u stres test. ''Daj sve od sebe, ovim mladim ljudima budi inspiracija'', rekao je Damir Ivici nakon što mu je priopćio da mu je ovoga puta jelo bilo najgore od svih 13 kandidata. No, ostaje mu opcija, ako bude najbolji u sljedećem izazovu, ipak neće morati u stres test.



Najbolje su desert pripremili Leo, Nikola i Maja Šabić. Tanjur koji je žiri izdvojio kao najbolji od sva ova tri bio je Leov i time je on dobio prednost u sljedećem izazovu. ''Ugledajte se na Lea i Maju, kakvi bi deserti trebali biti i kakve deserte tražimo'', poručio im je za kraj Damir.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju