''Najtužnije je to što smo odradili tako dobar posao, a u sljedećem izazovu će netko napustiti show''

Plavom timu ''za dlaku'' je izmakla pobjeda. Desert koji je za crveni tim napravio Leo Jurešić bio je nenadmašiv te je i vizualno, a i okusom osvojio nepca kako gosta sommeliera Darka Lugarića tako i žiri te je na kraju odnio prevagu. ''Jedna slastica je danas imala 'wow' faktor'', rekao je chef Damir Tomljanović za Leov desert. Istaknuo je kako je teško da će tu slasticu netko do kraja sezone u MasterChefu uspjeti nadmašiti.

U prvom, hladnom predjelu plavi tim iznio je pred Damira, Stjepana Vukadina i Melkiora Bašića te gosta someliera – carpaccio od brancina s emulzijom od celera i naranče te gel od manga i malo kopra. ''Mislimo da bi se dobro slagalo sa sauvignonom, koje je svježe vino i ima citrusne note i dobro se ljubi sa sirovom ribom'', istaknula je Matea Alduk, voditeljica plavog tima. No, kod njih jelo i vino nisu bili spareni dovoljno dobro, jer je vino prevladalo okus jela. ''Da su to s nekim ugljikohidratom podigli, bilo bi bolje'', komentirao je Darko.



Toplo predjelo crvenog tima koje se treba sljubiti sa zadanim vinom chardonnayem bilo je raviol punjen pečenom tikvom i pastom od oraha na kremi od gorgonzole te sa slamom od poriluka. Iako ovo jelo, prema procjeni žirija i gosta nije uspjelo kako je trebalo, uspjeli su okuse dobro spariti s vinom. ''Vino nije prekrilo okuse samog jela'', rekao je Stjepan.

Kada je došao red na to da plavi tim donese svoje toplo predjelo, iznenadili su se s tim koliko im je malo vremena ostalo. Žiriju i gostu su i oni poslužili raviol, ali punjen moussom od pilećih jetrica i pestom od orašastih plodova s umakom od gljiva. ''U svakom im je slučaju tjestenina mekša'', komentirao je Stjepan čim je probao ovo jelo.

Prilikom pripreme glavnog jela, Lucija je shvatila da su joj se kroketi koje je namjeravala staviti za prilog raspali, a i pečenje mesa morali su improvizirati. ''Leo je spasio kroket. Ne moraju gosti znati što se događalo u kuhinji, glavno je da je njima jelo servirano'', rekla je Maja Jalšovec, a Lucija ga pohvalila za dosjetljivost. ''Jako sam zadovoljna kolegama u timu, jer kad sam ja zablokirala, oni su uskočili'', rekla je Lucija.



Gosti su vrlo brzo uživali u njihovom bifteku na tamnom umaku s tikvicama i aromatiziranim pireom te čipsom od kore krumpira. Tome su pridružili vino cabernet sauvignon. ''Što se tiče strukture vina i jela meni je to u redu'', kazao je Darko, a i Stjepan se složio da im kombinacija vina i jela funkcionira.

Plavi tim je za glavno jelo donio pečeni janjeći file, demiglas od janjećih kostiju s kremom od buternut tikve, aromatizirani celer i gel od marelice. Gost je primijetio da bi uz njihovo jelo bolje došlo neko drugo vino, od onoga što su izabrali.

I prije nego su uspjeli predstaviti svoj desert, crveni tim dobio je za njegov vizualni izgled pohvale od Stjepana. Leova desertna kreacija bila je mousse od brazilskih oraščića s kramblom te sorbet od borovnice u bijeloj čokoladi. K tome je dodana još i hladna krema od cimeta i klinčića, a kao zvijezda tanjura bila je vizualno dojmljiva i upečatljiva vinova loza pripremljena od temperirane čokolade. ''Leo je rasturio desert'', rekla je Lucija. ''Ovo jelo se mora konzumirati do kraja jer to zaslužuje'', komentirao je Damir.



lavi je tim za desert donio mousse od mliječne čokolade i kave, džem od višanja, te čokoladni krispi s bademom i tamnom čokoladom. Ovaj desert u plavom timu popisuje Maja Šabić. ''Što se tiče teksture i arome, na dobrom je tragu. Ne bih tu ništa dodao. Meni je to fino. Dobro je razmišljanje o višnji u kombinaciji sa zadanim vinom'', kaže je Darko koji je 15 godina vodio restoran, a na kraju je pohvalio pristup koji kandidati imaju prema kuhanju.

Žiri je zaključio kako su im ovoga puta servirali jela koja postavljaju standard te su im prije proglašenja pobjednika zapljeskali. ''Dobili smo apsolutno najbolje tanjure od početka audicija. Bravo! Svaka čast! Možemo reći da ste nas oduševili'', rekao im je Stjepan.

''Ovo mi je jedan od najboljih dana u MasterChefu'', istaknuo je Marko Kolak u čijim su se očima nazirale i suze radosnice nakon što su natjecatelji dobili pohvale.



Na analizi gastroduela saznali su tko je bolje napravio koji slijed. Plavi tim spretniji je bio u izradi toplog predjela. ''To je jelo koje nas je 'izulo iz cipela', restoransko jelo na visokoj razini'', kazao je Stjepan. Crveni tim napravio je pak bolje hladno predjelo, glavno jelo te desert. ''Najtužnije je to što smo odradili tako dobar posao, a u sljedećem izazovu će netko napustiti show. Grozan osjećaj'', rekla je Matea za kraj.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju