Najsjevernija točka u Hrvatskoj – Sveti Martin na Muri bila je odlična prirodna lokacija na kojoj se odvio posljednji gastroduel kandidata MasterChefa.

 Podijeljeni u timove kojeg su ovoga puta birali Zvijezdana Posavec i Tomislav Marković, budući da su upravo njihova jela bila izabrana za najbolja u posljednjem testu kreativnosti, gostima lokalcima kuhali su s namirnicama koje se tradicionalno lokalno koriste u međimurskoj kuhinji.

Zvijezdana je dobila priliku prva birati člana tima, kao i boju pregače. Odabrala je crvenu boju jer je to, kaže bila najdraža boja njezine mame. U svoj je tim pozvala Ivana Temšića, Vanju Agića, Goranu Milaković, Anu Antunovć i Karmen Jurčić, a kao sucheficu je odabrala Emu Baniček.

Tomislav je iznenadio izborom prvog člana tima. Iako je Filip Pleteš očekivao da će bit izabran prvi u njegov tim budući da su se i prijateljski povezali, Tomislav je ipak pozvao Franu Kekeza. Svoju odluku objasnio je time da Frano ima odlične vještine u kuhinji kad je dobro usmjeren i vjeruje da je on taj koji ga može usmjeriti na zadovoljstvo svih. ''On je dobra i uviđajna osoba, ima tihi autoritet među ljudima i ima sve karakteristike dobrog lidera'', kazao je Frane. No to nije bilo svo iznenađenje koje je Tomislav priredio. Među pozvanima u tim bila je i Marija Gregurić koja je grubo kritizirala Franu nakon posljednjeg gastroduela, pa su svi očekivali novi sukob ako njih dvoje budu u istom timu. Osim njih, Tomislav je izabrao još i Tihomira Bježančevića te Filipa, ali i Roka Kulušića-Nerala kojem je dodijelio i poziciju suchefa. ''Sretan sam s jedne strane, s druge nisam jer moram kontrolirati tu eksplozivnu skupinu ljudi'', komentirao je Roko.

Zadatak koji su dobili je da svaki tim napravi šest snackova, tri na tradicionalan način i tri na moderan. Glavna namirnica, odnosno njih tri koje su izabrali morale su biti i sastavni dio tog snacka u obje verzije te su za spravljanje jela imali na raspolaganju 90 minuta.

Izbor glavnih namirnica bio je na chefovima i suchefovima, a žiri sastavljen od Stjepana Vukadina, Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića, za glavne namirnice ponudio im je šarana, patku, amura, meso iz tiblice (svinjsko pečenje u svinjskoj masti), kunića i tolstolobika. Plavi tim izabrao je amura, patku i tolstolobika, a crveni meso iz tiblice, kunića i šarana.

''Gledat ćemo na sitnice, na ideje i okuse'', rekao je Stjepan, a Melkior savjetovao: ''S kunićem treba biti pažljiv. Ako ste radili s kunićem znate da je dosta osjetljivo meso i lako se može presušiti'', Zvijezdana je izrazila zadovoljstvo odabirom namirnica i smatra da osobe u njezinom timu mogu izvući najbolje iz njih. ''Jako sam zadovoljna svim idejama svakog člana svog tima'', istaknula je.

Frano je i ovoga puta bio prepun kreativnih ideja, ali njegovo razmišljanje timu se činilo prekomplicirano. Kada su dogovorili što će raditi, njemu se to nije svidjelo, no dok su kuhali došao je do zaključka: ''Tomislav je smiren, jasan, točan. Možda je mogao ostaviti prostora za improvizaciju, a možda sam s druge strane i ja malo teži timski igrač''.

Oba tima imala su problem s riječnom ribom, te su na tome izgubili dosta vremena jer im je bilo potrebno dosta dugo da je očiste od brojnih kostiju. ''Nismo očekivali da će biti toliko kostiju'', rekao je Tomislav, a Ana koja je igrala za suparnički tim: ''Šaran nam zadaje glavobolje''. ''Svi znamo što se dogodi ako izgubimo u gastroduelu pa je motivacija velika'', istaknula je Ana.

U plavom timu je u jelo procurilo papra, pa su Marija i Roko zajedničkim snagama morali spašavati jelo, bacajući dio koji je zahvatila golema količina tog ljutog začina. Ni crveni tim, nije bio bez muka. Osim poteškoća s ribom, bio je tu i problem s pireom koji im je ispao više tekuće nego što je trebalo.

''Najavili su nam da ćemo kuhati za goste iz Međimurja. Nismo znali sve detalje, a onda smo vidjeli da nam dolaze umirovljenici i nadam se da će im se i ova moderna jela koja smo pokušali interpretirati, biti dovoljno zanimljiva'', kazao je Tomislav koji im je jela svoga tima predstavio služeći se tradicionalnim lokalnim izrazima, s kojima se malo pomučio, ali jako se potrudio da ih izgovori s naglaskom primjerenim lokalnom području.
''Nakon ovog kuhanja jako mi je drago kako je sve ispalo, iznad svih očekivanja, mislim da i Tominih'', rekao je Roko dodavši kako nije bio siguran u kombinaciju karaktera članova kad je tim formiran, ali nakon izvršavanja zadatka smatra da su bili jak tim.

Gosti koji su kušali jela, ocijenili su ih žetonima - ako im se više svidjelo jelo crvenog tima u kutiju su ubacili crveni žeton, a ako im se više svidjelo jelo plavog tima, u kutiju su ubacili plavi žeton.

Tko je pobijedio u ovom gastroduelu koji se odvio uz obale predivne Mure, doznajte već u sljedećoj emisiji.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju