''Dolazak u novu radnu sredinu doživio sam kao priznanje.''

Marko Stričević, dugogodišnji novinar specijaliziran za teme vanjske politike postsovjetskog prostora, pridružuje se timu najgledanije središnje emisije u Hrvatskoj.

''Obaveza poštenja prema gledateljima, slušateljima i čitateljima je temelj ove profesije. Dolazak u novu radnu sredinu doživio sam kao priznanje, poticaj i dodatno podcrtanu obavezu da ono što svakog dana napravim u sinergiji sa snimateljima, montažerima, grafičarima i naravno, kolegama novinarima, bude pošteno i prema najvišim standardima struke.'', izjavio je Marko Stričević povodom svog dolaska na Novu TV.

Stričević je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Desetak godina radio je kao slobodni novinar za dnevne listove, tjednike, mjesečnike i internetske portale.

Jedan je od nesumnjivo najvećih eksperata kada su ruske teme u pitanju koje prati gotovo 20 godina. Područje njegove profesionalne specijalizacije je postsovjetski prostor - prvenstveno Rusija u kojoj je od 2007. do 2010. stekao veliko iskustvo živeći, radeći i putujući kao službeno akreditirani dopisnik za hrvatske medije. Tečno govori engleski i ruski, a služi se i ukrajinskim jezikom jer je i u Ukrajini živio nekoliko mjeseci istražujući ju 'uzduž i poprijeko' - od zapadnih regija do Donbasa i Krima. Kao dopisnik, i kasnije specijalizirani novinar, pokrivao je široko područje tema: politiku, društvene odnose i fenomene, kulturu, sport, ekonomiju. Stričević se izražavao i u formama poput putopisa te velikih intervjua i reportaža, tematski u rasponu od istraživačkih puteva u Sibir, na Kavkaz ili Bijelo more, do izvještavanja s Olimpijskih igara u Sočiju. Napustivši status slobodnog novinara, zaposlio se na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje je godinu dana kasnije primio nagradu za najbolju reportažu.

Uz bogato novinarsko iskustvo, Stričević je i autor dokumentarnih filmova 'Crveno stoljeće' i 'Ruski agenti slobode'.

 

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju