Atifi je jedina želja bila postati majkom. Pokušavala je to punih 40 godina - sve dok nije uspjela u svojoj 60. godini. U godinama kada se postaje baka ili djed, ona i njezin suprug postali su mama i tata.

 Kontroverzna priča o mami u 60. godini podijelila je javnost u susjednoj Srbiji. Dok dio građana izražava empatiju skupljajući novac za ovu siromašnu obitelj, drugi ih osuđuju. Atifa Ljajić je odlučila prijeći preko svih prepreka jer kako kaže "ne možeš vječno čekati dok ti uvjeti budu idealni". Bez obzira na rizik te unatoč negodovanju okoline kao i protivljenu supruga, Atifa je htjela ostvariti svoju jedinu želju.

"Ja nisam želio bebu. Ona jeste par puta to navodila, dosta smo pričali o tome jer ja imam četvero dece. Ja bi sad više bi voleo da imam puno unuka, nego da imam sinova i kćeri. Ovo su godine sad za unučad jel," navodi suprug Šerif Nokić.

Obiteljsku sreću Atifa nikada nije iskusila. Udala se s 27 godina, ali vrlo brzo izgubila supruga u prometnoj nesreći. Dugo je bila sama, sve dok joj u život nije ušao Šerif. Ipak, kako i suprug Šerif navodi, kad je vidio da je za svoj san pod cijenu stavila i život, odlučio je da se nema smisla suprotstavljati.

"Samo da postanem majka, da imam svoje dete. Ta mi je jedina želja bila, da imam svoje dete, da postanem majka i uvek sam rekla tražit ću profesore i doktore bilo gde, ali samo da imam svoje dete," navodi Atifa.

Njezin san na koji je čekala da se ostvari čitav njezin život napokon je postao stvarnost. Malena kćerka je stigla zdrava u dom 60-godišnje Atife i 68-godišnjeg Šerfia unatoč siromaštvu. Za to ima rješenja barem, dobri ljudi pomažu, a Atifa je uspjela podići i kredit kako bi svojem dijetetu priuštila pristojan život.

No na najvećoj meti kritika je liječnik koji je ženu u njezinim godinama podvrgnuo tretmanu medicinski potpomognute oplodnje, nazivaju ga čudovištem koje je nad ženom obavilo eksperiment.

Doktor je odradio zahvat profesionalno i prema zahtjevu, uz poznate rizike. Zakonski gledano nije pogriješio, međutim mnogi navode da nije postupio etički.

Iako je ušla u menopauzu u 55-oj godini i dijete nije začeto iz njezinih jajnih stanica - Atifa u to ne vjeruje. Priču kako je bila pokusni kunić liječniku koji je nad njom izvršio eksperiment ne želi ni čuti. Atifi je najvažnije da je rodila svoje dijete koje je može zvati majkom.

Ipak, problemi kreću dalje, troškovi će se gomilati, a roditelji će biti sve stariji. Malena curica će imati roditelje još izvjestan dio godina, no što kada njezini već stari roditelji odu na drugi svijet?

Za sada gotovo da i nema mehanizama kojima se Atifi može financijski pomoći jer - i ona i Šerif su umirovljenici te ne mogu biti u sustavu Centra za socijalni rad. Stoga centar pomoć može garantirati jedino malenoj Alini.

"Nadamo se da će da požive dugo i da će ona imati priliku živjeti što duže u svojoj, normalnoj porodičnoj atmosferi. A u skladu sa situacijom u kojoj se bude našla, naravno da ćemo mi preuzeti stvar prema potrebama u tom momentu," zaključuje Adnan Dizdarević iz Centra.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju