''Moja poruka budućim MasterChef generacijama je da MasterChef stvarno mijenja živote, nije patka'', poručila je Maja za kraj.

Istrijanka Maja Šabić pokazala je i u finalnom izazovu koliko vješto kuha te odnijela prestižnu titulu pobjednice MasterChefa, kao i novčanu nagradu od 200.000 kuna. Iako je tijekom ocjenjivanja na kraju bilo neizvjesno hoće li pehar otići u Majine ili ruke njezine konkurentice, finalistice Lore Cepetić, žiri je Maja potpuno osvojila svojim finim voćnim desertom.

Prilikom osmišljavanja jela koja će pripremati za žiri u finalnom izazovu, Lora se odlučila držati namirnica koje su joj bile drage prije MasterChefa, ali i one koje je zavoljela u showu. Maja se odlučila za namirnice koje će najbolje opisati njezinu Istru i pripremiti jelo koje priča, kako je rekla ''istarsku priču''. ''Nemam nekakvo podneblje i izraženu tradiciju kao Maja, ali vjerna sam sebi'', kazala je Lora.

Maji je najizazovnije bilo raspodijeliti vrijeme, jer u 120 minuta ne samo da treba dovršiti prvi slijed, nego i započeti raditi na drugim sljedovima. ''Jako mi je važno predstaviti sebe na najbolji mogući način i moram se zbog toga koncentrirati'', kaže Lora.

Maja je prvo počela s pripremom povrća, a s povrćem je počela i Lora. ''Važno mi je u tih 120 minuta započeti raditi što više komponenti, a onda u 20 minuta koje imamo za pojedino jelo, samo dovršavati'', istaknula je Lora. Maja još do tada nije pripremala ništa od jela koje je naumila prezentirati u finalu, a Lora smatra da su kod nje najriskantnija komponenta - frigana jaja.

''Majin meni koji se temelji u suštini na tradicionalnim namirnicama mi se jako sviđa. Sviđa mi se kombinacija okusa koju misli provući kroz svih pet sljedova. S druge strane, Lora je odabrala potpuno drugačiji put, svojstveno sebi. Ide na egzotiku i kombinaciju okusa i puno tehnika. Svaka kuha onako kako ih ja pamtim kroz cijeli njihov put u MasterChefu'', komentirala je Anita Vuković, koja je zajedno s ostalim bivšim kandidatima showa pratila posljednje natjecanje s galerije.

''Oba menija zvuče jako zanimljivo, imaju fora komponente i mislim da će žiriju biti teško odlučiti'', rekla je Lucija Kerečin.

Maji je tijekom pripreme izgorio kreker i morala ga je baciti. ''Imala sam drugu varijantu s nori algom'', otkrila je ona svoj rezervni par. Lori se pak na jednom tanjuru razlio puding koji je servirala za predjelo.

Maja je za hladno predjelo žiriju donijela paštetu od pršuta i suhih smokava, carpaccio od tune, tartar od škampa, prženu crnu maslinu, ukiseljeni motar, kreker od rižinog papira i nori algi te redukciju acceta. Ovim je jelom htjela istaknuti svoje porijeklo te spojiti unutrašnjost Istre s Primorjem. Lora je pak za prvi slijed spremila tartar od Jakobovih kapica, puding od kukuruza i bosiljka, emulziju od koralja i kreker od pudinga.

Kad je riječ o juhi, Lora se odlučila za riskantan pothvat izlijevanja vode na tanjur pred žirijem, što je trebalo rezultirati kremastom juhom od gljiva, ali na kraju se voda u juhi previše rashladila. Maja je napravila juhu od cikle u kojoj je bio žličnjak od mladog kozjeg sira s bosiljkom, kokice od amaranta i prah od maslinovog ulja.

Za toplo predjelo Maja je donijela umak od oslića, karamelizirani ljubičasti luk, crveni radič, konfitirani oslić i njok od krumpira popržen na maslinovom ulju. Lora je pripremila pohano jaje u panko mrvicama, pire od šparoga, šparoge i emulziju.

Lora je glavno jelo napravila od patke i nazvala ga ''pačje gnijezdo''. Na tanjuru je bila farsa od pačjeg zabatka, pačja prsa s jabukom i začinima. Za podlogu je napravila kremu od spaljenog kruha koju su kandidati rado zajedno pripremali u MasterChef vili. Maja je pripremila file od boškarina u umaku s crnim vinom i tartufima, njok od rikote i špinata, pire od gljiva, glaziranu mrkvu, čips od kelja, pečenu ciklu i na to naribala tartuf.

Kad je došlo vrijeme za desert, Maja koja inače jako voli raditi slastice, žiriju je donijela mousse od svježih smokava, te ganaž od bosiljka, limuna i bijele čokolade. Lora je pak pripremila kuglice od bijele čokolade, sezama i lješnjaka uvaljane u crni i bijeli sezam s keksićem i kremom od kestena u umaku od mandarine i ruma.

''Bilo je jako naporno i izazovno. Zadovoljna sam sa svim okusima i što sam servirala sva jela te što nije bilo nikakvog debakla'', rekla je Maja nakon što je i posljednje jelo stavila pred žiri.

''Cijelo vaše kuhanje bilo je na nivou, kuhale ste jako lijepa jela'', kazao im je Stjepan, a potom je bilo vrijeme i da kandidatkinjama priopće ocjene.

Damir je Lori za hladno predjelo dao ocjenu sedam. ''Jako je ukusno, ali forma nije uspjela. Puding nije bio puding. Jelo je bilo djelomično neuspjelo'', jasan je bio Damir. Majino prvo jelo ocijenio je ocjenom devet. ''Jako pametno napravljeno. Imala si tri komponente i svaka je zasebno funkcionirala dobro, a sve si tri povezala'', kazao je Damir Maji.

Melkior je Lori za prvo predjelo dao ocjenu šest, a Maji osam. ''Krenulo je dobro za mene'', komentirala je Maja. Stjepan je Lori dao ocjenu sedam, a Maji devet te je time već u početku Maja imala šest bodova prednosti.

Što se tiče juhe, Damir je Lori dao ocjenu pet, a Maji sedam. Iste su ocijene dobile i od Melkiora, dok je Stjepan Lori dao ocjenu šest, a Maji osam. Lori su zamjerili to što joj juha nije bila dovoljno topla. ''Jasno mi je po ovome da će Maja pobijediti, ali svejedno mi je'', rekla je Lora.

U toplom predjelu žiri je osvojila simfonija okusa Lorinog jela koja je od Damira dobila ocjenu devet, a Maja šest. Melkior je također Lori dao ocjenu devet. ''Na tom jelu ne treba ništa mijenjati'', rekao je Lori te je Maji za toplo predjelo dao ocjenu šest. Stjepan je Lori također dao devet, a Maji šest.

Kod glavnog jela i Lora i Maja su od Damira dobile ocjenu šest. ''Kod Majinog jela problem je bilo malo soli, a kod Lore da se zapravo radi o toplom predjelu. Tjestenina koju s radila je bila na granici'', kazao joj je Damir dodavši da ima osjećaj da su obje išle na sigurno. Iste su ocijene dobili i od Melkiora i Stjepana.

Za kraj, od sva tri člana žirija Lora je za desert dobila ocjenu sedam, a Maja osam i time postala pobjednica pete sezone MasterChefa. ''Nestvarno mi je, skroz mi je nestvarno. Ne mogu vjerovati da sam ja osvojila MasterChef. Ovaj trofej posvećujem isključivo i samo sebi jer sam ja kuhala'', ponosna je Maja.

''Ja sam dobila ono po što sam došla - biti u finalu. Maja je apsolutno zaslužila ovo'', rekla je Lora.

''Moja poruka budućim MasterChef generacijama je da MasterChef stvarno mijenja živote, nije patka'', poručila je Maja za kraj.

Nova TV najavljuje novu sezonu te poziva sve zainteresirane da se prijave u najkreativniji televizijski show. Čije su kuhače spremne za novu sezonu MasterChefa? Više informacija pročitaj na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju