Nagrađena po drugi put!

Reporterka Provjerenog, Maja Medaković primila je nagradu ''Svjetionik'', koju dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva. Nagrađena je za prilog o dvije žene koje žive usred šume, na rubu civilizacije, bez osnovnih uvjeta za život.

‘’Nisam mogla zamisliti ljepši kraj sezone od ovoga! Nagrada „Svjetionik“ za novinarske radove koji na dostojan način izvještavaju o siromaštvu za mene je veliko priznanje, ali i odgovornost da u pričama koje radim uvijek i bez obzira na sve na prvom mjestu imam sugovornike, njihovu dobrobit i dostojanstvo.’’, rekla je reporterka Provjerenog Maja Medaković.

Priču o Nadi i Dragani Boromisi, Maja je snimila u veljači ove godine. Sve je krenulo kada je u redakciju Provjerenog stiglo klasično, rukom ispisano pismo u kojem netko anoniman moli redakciju da pomogne dvjema ženama koje žive u neljudskim uvjetima u kućici koja se raspada. Dvije žene u prilogu su bez ustezanja opisale svoj težak život, no unatoč svemu nisu očajavale.

‘’Kada smo ih, nakon dulje vožnje kroz šumu, makadamskom cestom, konačno i pronašli snimatelj Marino Grgurev i ja, ostali smo iznenađeni ne uvjetima i neimaštinom u kojoj žive, a koje smo nažalost vidjeli nebrojeno puta do tada, nego toplinom njihova skromnog doma. Unatoč tome što nemaju kupaonicu, što pukotine između greda na stropu lijepe selotejpom kako im kroz njih ne bi upadala prašina i ulazili kukci, što je pod u cijeloj kući zemljani, unatoč svemu tome, već dugo nismo bili u urednijoj kući. Skromnijem, a toplijem domu. I to je sjećanje na ovu priču koje ću zasigurno još dugo nositi. Taj prvi dojam. I njihova zahvalnost s kojom su nas ispratili jer smo im eto, barem jedan dan učinili drugačijim, bili im gosti, društvo.’’, ispričala je Maja.


Ono što ‘’ Svjetionik’’ čini posebnim je žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva (nezaposleni, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga i dr.).
Maji Medaković ovo je već drugi put da je osvojila ovu nagradu, kojom Hrvatska mreža protiv siromaštva promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje treba dovesti do konstruktivnih rješenja I prevenciju siromaštva u Hrvatskoj.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju