''Svaka nagrada veseli, ali ova ove godine i u ovakvim okolnostima nekako posebno.''

Novinarka Provjerenog, Maja Medaković dobitnica je „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ za prilog „Marijana, djevojčica bez interneta“ prikazan u emisiji Provjereno. Nagradu dodjeljuje udruga Pragma uz potporu Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a tema ovogodišnje nagrade bila je – privrženost.

„Svaka nagrada veseli, ali ova ove godine i u ovakvim okolnostima nekako posebno. Naime, nakon priloga u Provjerenom Marijana je dobila internet. Bila bi to lijepa vijest sama po sebi, ali ako uzmemo u obzir da je nekoliko mjeseci nakon toga nastupila korona i online nastava, sve poprima neku drugu dimenziju. Bez interneta Marijana i njezini braća i sestre ne bi mogli pratiti nastavu. Kada osvijestite koliko deset minuta televizijske reportaže može promijeniti nečiji život, morate biti sretni i zahvalni na poslu koji radite. Zato svi u Provjerenom jedva čekamo početak nove 14. sezone“, rekla je Maja Medaković.

Dobitnike nagrade biralo je 25 odgojno-obrazovnih ustanova diljem Hrvatske, u ocjenjivanju su sudjelovali i učenici, nastavnici i roditelji, a prilog Maje Medaković osvojio je najviše glasova u kategoriji TV/online priloga.

Podsjetimo, priča o tinejdžerici, 12-godišnjoj Marijani koja nema ni laptop ni mobitel, ali ima velike snove, dirnula je mnoge. Kada naraste, ona želi ići na fakultet, biti učiteljica, a da bi ostvarila svoj san - to što nema Google, Instagram, Facebook ili e-dnevnik neće je zaustaviti. No, osim o skromnosti i vrijednostima na koje se ponekad zaboravlja, priča je to i o odnosu učiteljice i učenice punom međusobnog poštovanja i razumijevanja, odnosu koji bi svima mogao poslužiti kao primjer.

Naime, upravo je Marijanina učiteljica zaslužna za to što je, prepoznavši u njoj spisateljski talent, potaknula Marijanu da napiše sastavak kojim je osvojila drugo mjesto na državnom književnom natjecanju "Mato Lovrak". „Ja sam Marijana. Ne poznajete me? Istina, nema me ni na Instagramu, ni na Facebooku. Ne chatam, ne snapam. Ako me želite upoznati, možete doći k meni. U moju ulicu ili školu. Ili mi mašite dok čekam na autobusnoj stanici. Lako ćete me prepoznati. Ja sam ona koja ne drži mobitel u rukama'', piše u Marijaninom sastavku.

Cijeli prilog možete pogledati na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju