Saznajte kakva iznenađenja krije hrvatski otok posebna životna ritma: Brač.

Prirodne ljepote koje krase jedan od najpoznatijih hrvatskih otoka, Brač, su svakako karakteristika prema kojoj se posjetitelji zaljube i u njegove druge ljepote.

Plaže koje oduzimaju dah, priroda, pristupačni mještani i more su svakako prepoznatljivi. Međutim, mnogi se oduševe i bračkom prepoznatljivom i karakterističnom kuhinjom.

Za vas smo izdvojili dvije zanimljivosti bračke kuhinje!

1. Brački vitalac je jelo koje se još od 18. stoljeća priprema u svečanim prilikama. Janjeće srce, pluća i jetra na ražnju - nekima će zvučati čudno ili bizarno, ali na Braču to je pravi specijalitet!

Brački vitalac je uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara Lijepe naše, a na Braču je ponosno ističu kao jednu od svojih najznačajnijih tradicija.

2. Biste li izdovjili tisuću kuna za litru maslinova ulja? Radi se o ulju posve ekskluzivne masline!

Sorta buharica raste isključivo na istočnom dijelu otoka Brača, pa je prošle godine proizvedeno samo sto litara. Jedni kažu buharica, drugi buhavica, ali svi se slažu u jednom: ova posebna sorta pravi je praznik za oči i nepce.


 

Koji brački specijalitet vam se čini primamljivijim?

glasova:

 

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju