Ekskluzivno za Provjereno progovorio je liječnik optužen za nesavjesno liječenje, ali i njegovi kolege iz Splita koji su odlučili razotkriti svu raskoš onoga što se u hrvatskom zdravstvu događa iza kulisa.

Pričom o šefu splitske kardiokirurgije koji je za operaciju tražio mito taknuli smo u osinje gnijezdo. Ovih je dana ta afera poprimila svoj nastavak. Pojavilo se pismo u kojem se kirurga koji ga je zamijenio na šefovskoj poziciji optužuje za nesavjesno liječenje koje je dovelo do čak četiri smrtna ishoda u posljednjih godinu dana.
No pozadina tog slučaja mnogo je dublja. Otkad smo objavili priču o uzimanju mita, na tom se odjelu odvija pravi rat. Naime, ministar je tada poslao u nadzor 10 liječnika iz Zagreba.

U izviješćima koja su oni napisali stoji kako su zaprepašteni zatečenim stanjem. Pisali su o tome kako liječnik koji ima optužnicu za uzimanje mita i dalje tamo radi, kako se pacijenti ciljano šalju baš tom liječniku. To potvrđuje optužbe da nije sam radio. Ali baš ta izviješća nikada nisu dospjela u javnost.

Platila liječniku da joj muž ne bi umro

"Ja sam izvadila koverat iz svoje torbe, stavila njemu na stol. On je šutio. Nije bilo ni hvala, ni ništa", prisjetila se Ljubica Adžaip davanja mita liječniku za prošli prilog u Provjerenom.

Ovo je svjedočanstvo šokiralo hrvatsku javnost i uzdrmalo splitsku kardiokirurgiju. Naime, nekadašnji šef Zavoda Cristian Bulat za spas Ljubičina supruga, prema optužnici USKOK-a, primio je mito u iznosu od 3000 eura.

Bulat na poziv novinarke Ane Malbaše nije želio konkretno komentirati slučaj uzimanja mita. Bulat ni USKOK-u nije mogao objasniti odakle mu silna imovina u vrijednosti od tri i pol milijuna kuna.

Nesavjesnog liječnika smijenio isti takav

Šuti te i dalje operira, doduše ne više kao šef. Njegovo je mjesto nakon smjene preuzeo Denis Nenadić. I tog kardiokirurga netko iz bolnice prije nekoliko mjeseci anonimno je prijavio za nesavjesno liječenje. Dnevnik Nove TV došao je u posjed tog pisma.

U njemu jasno piše kako je liječnik umjesto potrebne dvije premosnice učinio jednu. Također, ističe se da sam operativni zahvat ukazuje na neznanje i nestručnost, kao i da je bolesnik preminuo na operacijskom stolu. Nabrojeno je u pismu dvadeset i pet slučajeva. Četiri sa smrtnim ishodom. Što se točno dogodilo i je li zaista ozbiljno pogriješio, upitali smo splitskog kardiokirurga.

Nenadić nam je odgovorio kako je to sve neutemeljeno te da se radi o paušalnoj optužbi koja se odnosi na, kako tvrdi, bolesnike visokog rizika te operacije koje svugdje u svijetu imaju visoku smrtnost. "Svi su ti bolesnici dobro, ambulativno su kasnije praćeni i nije bilo tegoba kod samih bolesnika", odbacio je optužbe.

Je li to zaista tako kako kaže, najbolje mogu posvjedočiti pacijenti koji su navedeni u pismu. I sam Nenadić nam priznaje da je jedan smrtni slučaj prije pisma prijavljen policiji. "Bila je prijava za jednog bolesnika u smislu medicinske procedure, anonimna, isti tekst, isti stil pisanja. Za jednog od navedenih sada."

Liječnici se međusobno prijavljuju

Pismo je poslano bolnici koja će provesti izvanredni stručni nadzor, a ministar nam je u telefonskom razgovoru kazao kako će i on poslati inspekciju. Reagirala je i liječnička komora.

"Radi se o jednoj ozbiljnoj optužbi, pa bez obzira na to koja je strana u pravu, je li ona koja je optužena ili ona koja optužuje, u oba slučaja hrvatska liječnička komora svakako mora reagirati", rekla nam je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Predsjednica saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić otkriva da je, otkako je na ovoj funkciji, vidjela mnogo slučajeva kada se liječnici međusobno prijavljuju. No tvrdi kako je jedino što može učiniti u vezi s tim poslati svu dokumentaciju liječničkoj komori. Ipak, dodaje da se uglavnom radi o međusobnim prijavama kolega.

Nenadić u prijavi vidi podvalu. I to baš onog liječnika koji je osumnjičen za mito. "Ja pretpostavljam da je to dio šire strategije, s obzirom na neka ranija vremena. Sumnjam da će se utvrditi pogreška", uvjerava. Poslali smo i Bulatu poruku da ga upitamo stoji li uistinu on iza ovoga. On je preko svojeg odvjetnika sve odlučno demantirao.

Nadzornik šokiran očajnom strukturom odjela

Nakon što je afera s primanjem i davanjem mita na splitskoj kardiokirurgiji izišla u javnost, ministar je poslao desetak liječnika iz KB-a Dubrava te KBC-a Zagreb da na mjesečnoj bazi pomažu splitskim kolegama i nadziru njihov rad. Prvo ih je iznenadilo da Cristian Bulat još uvijek ondje radi.

"Došli smo u Split i zatekli smo u kolegu da i dalje radi, zatekli smo Zavod i strukturu koja je bila u rasulu. Možemo to otvoreno reći. Bila je vrlo loše strukturirana. Zapravo neka posebna struktura nije ni postojala", kazao je voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju Daniel Unić.

Liste čekanja praktički nisu postojale, koga će se operirati prije, a koga kasnije određivalo se bez pravila. Uočeno je i da se iz Odjela kardiologije šalje pacijente na Zavod za kardiokirurgiju po osobnom nahođenju liječnika i drugog osoblja.

"Ne šalje ga na listu čekanja. Ne šalju institucija instituciji, kako je kod nas ovdje. Ovdje institucija šalje instituciji, tek nakon toga se pacijenti raspodjeljuju", svjedoči Bojan Biočina s KBC-a Zagreb.

Tvrdi kako je jasno uočena tendencija osobnom slanju na određena imena, s tim da se jedno ime ponavljalo puno češće. Puno je češće slano nego druga, što je u potpunoj suprotnosti sa hrvatskim zakonom koji kaže da pacijent nema izbora operatera niti institucije u kojoj će se liječiti.

Odgovora nema, izostala i izvješća

Sve se to nastavilo događati nakon što smo otkrili korupcijsku aferu. Cristian Bulat, kaže, imao je neobjašnjivo velik broj pacijenata. "Izrazito neproporcionalno više od drugih, dapače tri mlađa operatera koje smo odlukom ministarstva i poslali da ih educiramo u prethodnom razdoblju nisu radila gotovo ništa", objašnjava.

O svemu tome sastavljeno je više izvješća koja su poslana ravnatelju splitskog KBC-a. No, kako tvrdi Daniel Unić, nikakav odgovor nikada nisu dobili. Što se na kraju dogodilo s njihovim izvješćima, ne zna.

Zatražili smo te izvještaje od ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra iz Splita, ali nam ih nisu dostavili. Upravo je Nenadić nakon Bulata trebao korigirati nepravilnosti. "Od javnih listi čekanja, novootvorenih ambulanti, davanja prilika mladim kirurzima da rade. Iskorišten je taj period da dobijemo tri nova kirurga. To je bilo zadatak, da bude sve transparentno", pravda se Nenadić.

Svi pod istragama i optužnicama

U tom popravljanju lošega stanja isplivalo je sve prljavo rublje. Osoblje se međusobno optužuje i prijavljuje. Narušeni su međuljudski odnosi. Pitanje je može li se ovako kako je sada normalno raditi s pacijentima.

Unić tvrdi da nikome nije drago ići na operaciju u centru u kojemu ne znaju što ili tko će ih dočekati, tko je s kim i na čijoj strani, ako ih uopće ima. Kaže da su ljudi nesigurni, a to nije dobro za cijelu struku na koju se to reflektira.

Cristiana Bulata koji na snimci govori da bi najradije da se primanje novca zaboravi i kojem je USKOK pronašao nerazmjer u imovini, nije udaljen sa Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split. Ondje su ostali i njemu lojalni suradnici, isto kao i na Odjelu kardiologije.

Njega čeka potvrda optužnice i suđenje, a Denisa Nenadića s istog Zavoda očitovanje vezano za nesavjesno liječenje, stručni nadzor rada te istraga DORH-a nakon prijave policiji.

KBC mora objasniti zašto su se godinama tolerirale brojne nepravilnosti. I najbitnije, zašto je zbog svega došlo do direktne ugroze ljudskih života.

Propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju