Fotografije koje su pristigle ekipi Provjerenog, doista su zastrašujuće. Psi i mačke u blatu, fekalijama, bez hrane i vode, na lancima u kavezima, a žena koja ih je utamničila, smatra da ih je spasila.

 Dok je ekipa Provjerenog bila na terenu i snimala stravične kadrove, u Saboru je izglasan novi zakon, koji uz zabranu eutanazije životinja u skloništima zabranjuje i njihovo trajno vezivanje. No, u ovoj priči upravo je provođenje zakona najgora stvar. Jer, dok Koprivničani ta mjesta nazivaju kućama strave, nalaz inspekcije utvrđuje kako je sve u redu.

Vlasnica već godinama s ulice skuplja napušetene pse i mačke te ih drži zatvorene u boksevima i na prekratkim lancima. Hrani ih jednom dnevno, a mačke spavaju u vlastitim fekalijama. Ipak, veterinarski inspektor višestrukim inspekcijama utvrđuje da stanje nije zabrinjavajuće. Istovremeno, po internetu kruže zastrašujuće fotografije tih jadnih životinja.

Lidija i Maja koprivničke su zaštitnice životinja koje su slučajno došle u provjeru i zatekle užasan prizor. Bio je to, kako ga obje nazivaju, crni utorak.

"Dok je bilo jako vrućih razdoblja, oni su se zakapali u te jame. Zakapali jer doslovno nisu imali kamo. Da bismo tek idući dan mi odlučili ići pogledati i mene je to skršilo, ja sam plakala i snimala jer je to bilo strašno", govori Lidija Vasiljević.

"Netko tko voli životinje i ljubi, ne može tako raditi"

Slučaj je ovo koji su Koprivčani prozvali – kućom strave. Jer, vlasnica zatočenih pasa, na čak tri lokacije drži životinje: psiće i mačke. Mršave, neuhranjene, u premalenoj kutiji prepunoj izmeta, okovane rešetkama.
"Netko tko voli životinje i ljubi, ne može tako raditi. Ona u svojoj glavi ima takav film, da ona spašava, da ih hrani, da ih njeguje... To što ih ona čipira i cijepi, to je ono što ona mora da joj ih ne bi oduzeli – to je to", govori Lidija.

Ona trenutačno ima 15-ak mačaka i više od 20 pasa. Neumorno ih skuplja s ulice, bez obzira što im ne može osigurati odgovarajuće uvjete za život.

"Napravili smo kućice za pse koje nisu postojale, hranu joj kupovali za životinje, pokušavali smo ih udomiti. Jednog smo udomili krasno i to je trebalo poći dalje, međutim ona to više nije dozvolila nama. Ja vam ne znam iz kojeg razloga", govori Maja Gašparić.

Iako i Maja i Lidija pokušavaju aktivirati institucije da im pomognu spriječiti daljnje zlostavljanje životinja, u ovom problemu ostaju same. Osim što se psi i dalje ne puštaju s prekratkih lanaca, a uz to neredovito hrane, mačke su poseban slučaj. Spavaju u vlastitim fekalijama, a sve su redom bolesne.

Grad Koprivnica definirao je način o postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama. Vlasnik je dužan osigurati primjerene uvjete za život, a sugrađane mora zaštititi od nastrljivih i glasnih pasa. Za kršenje ove odluke zadužen je Upravni odjel komunalnog gospodarstva grada Koprivnice. Kazna je financijska, i to od 100 do 200 kuna. A životinje se ne mogu oduzeti.

"Može postupati i veterinarski inspektor. Moguće je izreći i zaštitnu mjeru trajnog oduzimanja te životinje, ali isto tako i mjeru zabrane bavljenja i držanja budućih životinja tom posjedniku", govori Morana Rešetar, iz Animalexa, pravne zaštit životinja.

No, i da se oduzmu, kamo s njima? Jedini koprivnički azil upitno postupa sa životinjama – tvrde to udruge ljubitelja životinja, a izmjena Zakona o zaštiti životinja koja donosi odredbu o no kill skloništima, još uvijek nije stupila na snagu.

Prvog rujna ove godine u Koprivnici trebao se otvoriti gradski azil. Investicija vrijedna milijun kuna koja bi zbrinula barem 50 pasa i 20 mačaka. Zapelo je s projektom potrebnim za dobivanje građevinske dozvole.
Usprkos tome, dok institucije ne odrade svoj posao do kraja, sudbina ovih životinja i dalje ostaje u rukama njihove "spasiteljice".

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju