Vlada se pokušava obraniti od optužbi braniteljskih udruga koje tvrde da je hrvatska Vlada popustila Srbiji.

Branitelji smatraju kako Vlada nije učinila sve da bi službeni Beograd povukao sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Vladinu politiku branio je i opozvani premijer Tihomir Orešković, tvrdeći da hrvatska Vlada ne popušta Srbiji.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV govorio je Miro Kovač, tehnički ministar vanjskih poslova.

1. Je li srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji suspendiran ili nije?

Imamo platformu i jasne kriterije koji su definirani u pregovaračkom procesu. To smo uspjeli sve ubaciti i Srbija sada mora krenuti što prije u izmjenu svog zakona. Osnovali smo povjerenstvo na razini Vlade, sljedeći tjedan imamo prvu sjednicu i zatražiti da Srbija što prije počne s izmjenama tog zakona.

 

2. Ali u ovom trenutku ga nije suspendirala?

Ponovit ću – nije ga suspendirala, ali mora ga suspendirati.

 

3. Vi ste digli ruku da to mogu napraviti?

Mi smo digli ruku za to da dobijemo kriterije, imamo pregovaračke procese, zemlje koje su nama popustile da se ugrade ti kriteriji. Mnogi su bili protiv toga. To je ugrađeno, na to možemo biti ponosni. Sada idemo raditi i tražiti od Srbije da te kriterije koji su europski, izvorno hrvatski zahtjevi, budu ugrađeni u pregovarački proces.

 

4. Znači, u fazi je dogovora da Srbija neće procesuirati?

Srbija će to morati izvršiti.

 

5. Recimo da gospođa Vesna Bosanac sad ode u Beograd i nju tamo uhite – tko joj jamči da se to neće dogoditi?

Ako bi se tako nešto srpska Vlada usudila učiniti, onda bi mogla računati na oštre protumjere Republike Hrvatske.

 

6. Ali ako zakon postoji, teoretski gospođa Bosanac, teoretski mogu biti uhićeni?

Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada to imala hrabrosti učiniti jer bi morala računati s oštrim protumjerama. Jedna od mjera bi bila apsolutna blokada svih pregovora procesu pristupanja EU.

 

7. Vaša poruka braniteljima koji su dosta oštro na nož dočekali ovo?

Branitelje razumijemo, ja sam zabrinut kao i oni, posebno nakon izjava tužitelja za ratne zločine koji je, to je bilo skandalozno, najavio nekakve istrage koje se vode protiv hrvatskih branitelja na teritoriju Hrvatske. To je ne dopustivo. Mi to odbacujemo i jasno ćemo upozoriti srpske vlasti da prestanu s takvim provokacijama.

 

8. Ako Srbija aktivira optužnice, vi ćete ih blokirati?

Apsolutno.

 

9. Bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Klisović kaže da ne štiti nacionalne interese. Kako to komentirate?

To je skandalozno, to je bezobraština. Ti ljudi nisu napravili ništa. Nama su ostavili kaos. Jer da su oni na vrijeme počeli s ugrađivanjem tih mehanizama, sad bismo bili u puno boljoj poziciji. Mogli su, kada je Srbija bila blokirana od Njemačke, Velike Britanije zbog Kosova, mogla se Hrvatska tu uključiti i usporedo s tim tražiti da se taj zakon ukine. Nisu to učinili. Kad je trebalo formirati pregovaračka stajališta, otvarajuća mjerila za to poglavlje, nisu napravili ništa. Mi smo naslijedili nulu, kaos, to smo popravili na korist Hrvatske. Molim tu gospodu da se više ne javljaju po tom pitanju. Nemaju nikakvo moralno pravo.

 

10. Zašto niste bili u Bruxellesu kad se o tome donosila odluka, ovo je prevažno?

Ja sam tamo poslao veleposlanika. On je lijepo odgovorio gospodinu Vučiću, pročitao izjavu hrvatske Vlade u kojoj je sve jasno rečeno. To je ušlo u zapisnik u Bruxellesu i to je sada službeni dokument i on je priložen. Što se tiče moje malenkosti, ja sam imao posla u Hrvatskoj. Bio sam s hrvatskim braniteljima i morao sam s njima razgovarati. Branitelji kažu da Srbiji ne vjeruju da će se držati tog diplomatskog dogovora, nego da će vjerovati tek kad suspendiraju taj zakon.
Ako Srbija ne bude poštivala sve obveze – imat ćemo sad tu povjerenstvo koje će nadzirati praćenje tih obaveza, Srbija neće ući u EU.

 

11. Postoje neke optužnice iz vremena Slobodana Miloševića. Je li vrijeme da se sjedne s njima i da se to povuče?

Vrijeme je da Srbija počne razmišljati o tome da postoje zapovjednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražuju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju