Premijera filma podigla je prašinu diljem svijeta

Simbolog s Harvarda Robert Langdon (Tom Hanks) za vrijeme boravka u Parizu prima hitan noćni telefonski poziv u kojem saznaje kako je stari kustos muzeja Louvrea ubijen u njemu. Kod njegova tijela policija je pronašla nekakav simbol te im treba pomoć stručnjaka.

Langdonu se u njegovoj istrazi pridružuje i talentirana francuska kriptologinja Sophie Neveu (Audrey Tautou). Njih dvoje saznaju da je ubijeni kustos bio član tajnog društva čiji su članovi bili i Newton, Botticelli, Hugo i Da Vinci. U potrazi za otkrivanjem tajne koja stoji iza ubojstva te utrci Parizom i Londonom, Robert i Sophie nadmudruju se s nepoznatom osobom, inače pripadnikom Opusa Deija, koja predviđa svaki njihov korak.

Na ovom filmu radila je oskarovska ekipa: producent Brian Grazer, scenarist Akiva Goldsman, redatelj Ron Howard, montažeri Daniel P. Hanley i Mike Hill, skladatelj Hans Zimmer te dvostruki dobitnik Oscara, glavni glumac Tom Hanks.

Audrey Tatou otkrila je kako je na audiciji za glavnu žensku ulogu zamolila Howarda i Hanksa za fotografiju kako bi dokazala prijateljima da ih je upoznala. Također, ova skromna francuska glumica nekoliko je puta odbila ovu ulogu mislivši da zbog neiskustva neće moći parirati velikim filmskim imenima koja se pojavljuju u filmu.

Produkcija filma od francuskog ministra kulture dobila je ograničeno dopuštenje za noćno snimanje u Louvreu. Kako bi što bolje zaštitili infrastrukturu i umjetnine u muzeju, snimanje je bilo strogo nadzirano. Nijedan dio filmske opreme nije smio biti unutar muzeja danju što znači da je filmska ekipa svakodnevno nakon zatvaranja muzeja nanovo unosila hrpe opreme. Također, ekipa se nije smjela niti približiti originalnoj Mona Lisi te je za potrebe filma naručeno pet skupocjenih replika.

Premijera filma podigla je prašinu diljem svijeta. U Indiji je izazvao mnogo kontroverzi te je njegovo prikazivanje odgođeno zbog prosvjeda tamošnjih kršćanskih zajednica. Cijelo prikazivanje dovedeno je i pred sud koji je presudio u korist filma.

Producent filma Brian Grazer otkazao je čak 27 intervjua u Cannesu kako bi pokušao smanjiti tenzije nastale oko filma. Valja napomenuti da je festival u Cannesu otvoren upravo Da Vincijevim kodom te je time i odbijanje novinara bilo još teže.

Triler "Da Vincijev kod" ne propustite pogledati u petak u večernjem terminu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju