Pogledajte upečatljive greške iz filma i provjerite jesmo li vas uspjeli iznenaditi sa zanimljivostima.

Tko je sve trebao glumiti u filmu?
Zbog obiteljskih obaveza Nicolas Cage odbio je ulogu Aragorna. Daniel Day-Lewis također je više puta odbio ulogu. Sean Conneryu je ponuđena uloga Gandalfa, ali obzirom da nije razumio o čemu točno govori scenarij, odbio je ulogu.

Tolkien je u stvari razmatrao mogućnost da glavni junak bude Samwise Gamgee
Samove kvalitete J.J.R. spominjao je u više navrata raznim prigodama. Jednom je prilikom odgovorio na pismo obožavatelja čije je ime bilo Sam Gamgee i napisao, 'Jedino što mogu reći u Vašu korist je to da je Sam Gamgee iz moje knjige najhrabriji lik i pravi junak'.

Christopher Tolkien, J.R.R. sin koji je posthumno uredio očeva djela, mrzi filmove Petera Jacksona
"Izmasakrirali su knjigu i napravili akcijski film za gledatelje od 15-25 godina. Čini se kako će to isto napraviti i s 'Hobbitom'. Komercijalizaciju očevog djela podigli su na višu razinu", izjavio je Christopher za pariški 'Le Monde'. J.R.R. je 'Hobbita' napisao za svoju djecu, tako su tvrdili neki. Međutim neki drugi 'upućeni' tvrde kako to nije istina.

Christopher Lee, koji je glumio Sarumana, jedini je član filmske ekipe koji je upoznao Tolkiena prije njegove smrti
Lee je bio veliki obožavatelj Tolkienovih djela i kao mlad sasvim slučajno ga je upoznao. Susret se dogodio potpuno slučajno u jednom pabu u vrijeme dok je Lee studirao na Oxfordu. Neko iz njegovog društva prepoznao je profesora Tolkiena i tako su ušli u razgovor. Lee u stvari nikada nije otkrio detalje razgovora. Za vrijeme snimanja filmova, ostali članovi ekipe pokušali su iz njega, kao velikog poznavatelja Tolkienovih djela, izvući razne stvari, međuti, kako sam kaže, nikada u tome nisu uspjeli.

J.R.R. Tolkien sve je knjige želio napisati na 'Elvish' jeziku
Prema članku iz 1967. 'New York Timesa', 'Elvish' je bio najveća Tolkienova strast u cijeloj seriji. Bez obzira koliko je sam autor uživao u tome, za čitatelje bi 'Elvish' predstavljao pravo mučenje.

Sve s 'Hobbitom' i 'Gospodarom prstenova' počelo je potpuno slučajno
Jednom prilikom dok je profesor Tolkien ocjenjovao studentske testove, jedan je bio toliko loš da je na praznom dijelu testa napisao 'hobbit'. Zahvaljujući tom lošem testu, nastala je i prva rečenica u 'Hobbitu', 'U rupi, u zemlji živio je hobbit'. Tolkien ni sam nije znao zašto je baš to napisao, ali je odlučio 'ući' dublje u tu hobbitsku rupu. Tako je nastalo jedno od najvoljenijih književnih djela na svijetu.

 

Četiri Oscara
Film "Gospodar prstenova: Prstenova družina" je osvojio četiri Oscara, od trinaest nominacija, među kojima je Oscar za najbolji film, najbolje efekte, najbolju šminku i najbolju glazbu. 


Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju