Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

Briga zbog zračenja tehnologije ne javlja se bez razloga jer često imamo prilike slušati upravo o štetnosti zračenja koje proizvodi današnja tehnologija. Brigu izaziva moguća povezanost radiofrekventnog zračenja s razvitkom malignih bolesti.

Još 2011. godine, Svjetska zdravstvena organizacija je klasificirala to zračenje u grupu 2B kao moguće kancerogeno. Iako zvuči zastrašujuće, valja napomenuti da se u toj istoj grupi nalazi primjerice kava. Dakle u navedenu grupu spadaju samo određene tvari za koje je potrebno provesti istraživanja ne bi li se utvrdilo jesu li zaista povezane s nastankom raka.

Zasad su provedena tri velika istraživanja koja su se bavila upravo povezanošću radiofrekventnog zračenja i razvoja malignih bolesti. Jedno od njih, provedeno u Švedskoj, ukazalo je na mogućnost te povezanosti. No dva veća i metodološki mnogo kvalitetnija istraživanja od kojih je u jednom uključena cijela populacija Danske, a u drugom milijun žena iz Velike Britanije, pokazala su da ipak nema povezanosti između zračenja i nastanka malignih bolesti.

Međutim, postoje situacije u kojima tehnologija dokazano šteti zdravlju, štoviše, može čak i ugroziti život čovjeka. Najbanalnija od tih situacija je vožnja, nešto što mnogi zaboravljaju. Vrlo je važno izbjegavati korištenje tehnologije tijekom vožnje jer, za razliku od zračenja čija se štetnost još uvijek ne može potvrditi, može uzrokovati velike zdravstvene učinke koji su itekako dokazivi.

Iako povezanost zračenja s razvojem malignih bolesti nije dokazana, još uvijek nije sigurno je li korištenje tehnologije savim bezazleno. Ono što uvijek možete napraviti jest preventivno ograničiti korištenje tehnologije na način da vodite kraće telefonske razgovore ili da pritom koristite handsfree uređaje koji smanjuju izravan kontakt s mobitelom.

Prekomjerno korištenje tehnologije utječe i na socijalnu interakciju ljudi. Štoviše, otuđuje ih te oni manje borave u prirodi i nisu više sposobni voditi razgovore uživo. Stoga je važno pratiti ne samo zdravstvene, nego i socijalne učinke uređaja koje svakodnevno koristite, a pritom ne zaboraviti na važnost ljudske interakcije.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju