Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

Jedna od glavnih karakteristika Hrvata je ljubav prema ispijanju kave. Kako na subotnjoj špici, tako i kod kuće, na radnom mjestu ili jednostavno dok šeću gradom. Riječ je o napitku koji jednima znači užitak, drugima ritual, a trećima čak i ovisnost. No je li kava zdrava za naš organizam i koliko kave dnevno je previše?

Kava djeluje kao antioksidans, što dobro utječe na zdravlje organizma. Pomaže i u borbi s depresijom, daje energiju i potiče kreativnost. Također, kod sportaša se pokazalo da su snažniji i izdržljiviji nakon dvije šalice kave.

Kava je u pravilu zdrava u određenoj količini, no ako se ta količina prekorači, postaje nezdrava. Primjerice, konzumirate li dnevno dvije do tri šalice kave, ona ima dobar učinak na zdravlje. No pijete li više od tri šalice kave dnevno, ona postaje štetna za zdravlje.



Osim toga, neke studije pokazuju da je kava pomaže kod dijabetesa i nekih karcinoma debelog crijeva ili jetre ako se pije u normalnim količinama.

Pitate se što se događa kada se prijeđe preporučena dnevna količina? Od previše kave ljudi postaju anksiozni, imaju glavobolju ili čak tremor ruku i nogu. Naravno, u konačnici ispijanje prevelike količine kave može izazvati i nesanicu.

Još jedan problem koji kava može stvoriti jest ovisnost. Preciznije, ovisnost stvara njezin sastojak – kofein. Vrlo jednostavno možete provjeriti jeste li ovisni o kavi na način da je barem jedan dan ne konzumirate, a zatim pratite ponašanje vašeg organizma.



Ako odlučite smanjiti unos kave ili je pak potpuno izbaciti iz prehrane, postoje i drugi napitci koji služe kao zamjena. Zeleni čaj je jedna od dobrih zamjena za kavu jer i on sadži kofein, a ukoliko niste ljubitelji čajeva, zrnca kakaa mogu djelovati još i bolje od kave u svrhu podizanja energije.

Sada kada znate kako kava djeluje na organizam i koje su količine prihvatljive, a koje se nikako ne preporučaju, u kavi možete uživati povremeno i umjereno, a ako se bez nje osjećate loše, ponekad umjesto kave popijte kakao ili čaj.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju