Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Povijest Poreča seže čak u 2. stoljeće prije Krista, kad su Rimljani podigli vojnu utvrdu na čijim temeljima stoji i današnja gradska jezgra - tek jedna u nizu destinacija zbog kojih Poreč svakako morate posjetiti! Već na prvi pogled jasno je zašto se parovi iz čitavog svijeta žele vjenčati baš ovdje. Procedura je, kažu, prilično jednostavna pa su vjenčanja u Eufrazijevoj bazilici prilično česta. Osim estetske vrijednosti, Eufrazijeva bazilika važna je i zbog prilično detaljnog dokumentiranja povijesti. Danas slovi za jedan od najljepše sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju.



Duša svakog pravog turističkog mjesta njegovi su umjetnici, a Poreč se doista može pohvaliti poznatim stanovnicima koji svojim radom promoviraju ovdašnje ljepote. Jedan od najpoznatijih je akademski slikar Eugen Varzić, čiji atelje spada u najljepše destinacije ovog gradića! "Sve što zamisliš, možeš ostvariti" – tako glasi njegov moto, a živi dokaz za to je njegov šareni atelje, smješten na samom ulazu u Poreč. Varzić je nagrađivani stvaratelj i kod nas i u svijetu, no međunarodni ga komplimenti ipak nisu oteli ovome gradu. Osim što ovdje živi, Poreč mu je i u stvaralaštvu jedna od najvećih inspiracija!



Uz brojne turističke bisere i lokacije, pravi zvjezdani status u Poreču, vjerovali ili ne, uživa i – bakalar! Obitelj Benko u Istru je dovela proizvodnju ribe koja se tamo uopće ne lovi, ali je postala prepoznatljiv proizvod ovoga kraja. Tajni sastojak koji je bakalar doveo u trgovine, restorane i domove, i to ne samo u važnim prigodama. Jer dok ostatak Hrvatske ovu ribu jede uglavnom pred blagdane, takva blagdanska atmosfera ovdje vlada – svaki dan!

Iako broji samo osamstotinjak stanovnika, bajkovito mjesto Tar smješteno osam kilometara sjeveroistočno od Poreča po sezoni ugosti i do 80 tisuća ljudi, a u Coolturistu će gledatelji doznati i zašto! Naša prva postaja – motodrom s više od 60 bolida i bogatom adrenalinskom ponudom! Turizam ne ide bez entuzijazma, a tako je i ovdje. Ljubav, trud i ulaganje doveli su do toga da je motodrom danas omiljen i, što je najvažnije, itekako relevantan na europskom popisu sličnih destinacija!

Osim motodroma, kamere Coolturista posjetile su i najveću prirodnu ljepotu Tara. Jama Baredine prvi je speleološki lokalitet na hrvatskom dijelu Istre uređen za turističku namjenu, a ime joj potječe od riječi bared, koja u lokalnom dijalektu označava zapušteno zemljište. A danas je sve samo ne zapuštena! Prilaz jami u potpunosti je prilagođen gostima, a za potpuni obilazak ne morate, kažu, biti sportaš. Obilazak jame traje 40-ak minuta, i to stazom duljine 300 metara. Pet bogato ukrašenih dvorana vodi do podzemnog jezera na dubini od čak 60 metara!



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju