Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Ekipa Coolturista je za ovotjednu epizodu doletjela u Daruvar i istražila jedan od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske. Svaki put kada posjetite Daruvarske toplice, uvjeriti ćete se zašto su stari Rimljani ovo kupališno lječilište jednostavno obožavali te ga proglasili „mjestom po mjeri čovjeka“! Na mjestu današnjih Daruvarskih toplica Rimljani su imali terme još u 2. stoljeću. Nazvali su ih: lat. Aquae Balissae (hrv. jaka vrela). Imali su vruće, tople i hladne kupke i zasebne prostorije za masažu i saunu. Vjeruje se da su Aquae Balissae posjetili rimski carevi Hadrijan, Komod i Konstantin Veliki. Osim njih redovito su ih posjećivali rimski legionari, ali i stanovništvo sa svih dijelova rimskog carstva. Terme su koristili Osmanlije za vrijeme svojih pohoda. Austrijska carica Marija Terezija područje Daruvarskih toplica dala je grofu Antunu Jankoviću 1765. godine. Grof je dao sagraditi nove bazene i zgrade, a ovdje se liječilo austrougarsko plemstvo. Postoji nekoliko izvora termalne vode od 39° do 47 °C. U kemijskom sastavu prevladavaju kalcij i magnezij te hidrogenkarbonati. Kapacitet izvora je oko 30 l/sek. Uz termalne izvore nalazi se i mineralno blato, koje se također koristi za liječenje.



Kamere Coolturista istraživale su Pivovaru Daruvar, najstariju hrvatsku pivovaru koja ima tradiciju dugu više od 178 godina, a od osnivanja 1840. godine djeluje na istom mjestu. Čime vas mogu oduševiti i kakve sve turističke razglede upoznavanja s njihovom tradicionalnom proizvodnjom piva imaju, doznajte u epizodi iz Daruvara. Tijekom godina postojanja, pivovara je nekoliko puta mijenjala svoje vlasnike, ali tradicija i receptura proizvodnje piva ostala je ista. Pivovara ima respektabilan brend, i jedan od najdugovječnijih u hrvatskom pivarstvu – Staročeško pivo. Daruvarsko pivo se počelo kuhati prema češkoj recepturi dvije godine prije nego je u češkom gradu Plzeň prvi puta skuhan lager, danas najtraženije pivo u svijetu. Naselivši daruvarsko područje češkim doseljenicima, grof Janković iskoristio je njihovo poznato graditeljsko iskustvo u izgradnji pivovare i umijeće u proizvodnji piva.

Nezaobilazna turistička lokacija u Daruvaru je dvorac grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća, koji se nalazi u samom središtu grada i zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije te jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U prizemlju dvorca danas se nalazi uređen Vinski salon i izložba pisanih dokumenata o Jankovićima na mađarskom i hrvatskom jeziku autorice mađarske povjesničarke Terézije Jánosné Horváth Balogh. Na katu su uređene: Soba grofova Jankovića, Soba židovske kulture i tradicije i Stalni izložbeni postav ''Domovinski rat u Daruvaru''. Osim samog dvorca, i dvorište, odnosno perivoj dvorca, jednako oduševljava turiste s obzirom na to da se u njemu nalazi primjerak stabla Ginkgo biloba. Muško stablo je najveći i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj s opsegom debla od oko sedam metara, a od 1974. godine je zaštićen kao pojedinačno stablo. Dvorski perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar i kao nepokretni spomenik kulture zajedno s dvorcem.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju