Ne propustite saznati sve o Dejani i Ivani i tome kako su ustrajale na svom putu.

Jedan od osam izabranih projekata u emisiji ''Startaj Hrvatska'' je i trajni kolač ''Spara'' kojeg je osmislila 60-godišnja bivša rukometašica Deana Miletić, a kojem je krila dala Ivana Perić, 27-godišnja ekonomistkinja. Deana i Ivana povezane su čvrstim prijateljstvom koje traje još od Ivaninog djetinjstva, budući da je Deana prijateljica s njezinom majkom već više od 40 godina.



Jednog je dana Deana morala potpuno promijeniti život i umjesto da se bavi onime što voli, sve je morala prilagoditi svom novom zdravstvenom stanju. Uskoro je došla na ideju da od jedne tradicionalne recepture napravi moderan i zdrav kolač kojem će baza biti njezino domaće maslinovo ulje. Radi se o ''SPARI'', trajnom kolaču koji ne mora biti u hladnjaku, a vrijeme trajanja mu je čak 75 dana. Podloga recepturi ''Spare'' je domaće maslinovo ulje, koje je moćni antioksidant, te pirovo brašno koje je za razliku od obične pšenice bogato aminokiselinama, neophodnima za izgradnju bjelančevina u našem tijelu. Visoku energetsku vrijednost kolaču daju: neretvanska suha smokva, bogata kalcijem i željezom; sušene marelice, izvrstan izvor kalija koji smanjuje koncentraciju natrija u organizmu, što je pogodno za snižavanje krvnog tlaka; grožđice - najbogatiji izvor bora, minerala potrebnog za zdravlje kostiju i hrskavičnog tkiva te za pravilan rad srca; bademi i orasi koji su izvor vlakana i nezasićenih masnih kiselina te vitamina B3 i B6, obnavljaju živčani sustav i mišiće; rogač, kakao, liker od limuna i džem od limuna, daju ''SPARI jednu sasvim novu, specifičnu notu. ''Spara'' je odlična i kao međuobrok. ''Trudila sam se da jedan komadić kolača energetski bude dovoljan za međuobrok, da nas dovoljno zasiti, a da nam da hranjivih vrijednosti dovoljno, kao da smo pojeli neku drugu hranu u znatno većoj količini. Na ovaj način smo znatno manje opteretili svoj probavni trakt'', objašnjava Dejana.



Polako je u priču ušla 15- godišnja Ivana, koja je pomagala Deani na sajmovima. No, kako se Deanino zdravstveno stanje, s godinama pogoršalo, i činilo se da će sve ideje o brendu Spara zavijek pasti u zaborav, Ivana je predložila rješenje – da zajedničkim naporima Deanine vizije pretvore u realnost. ''Nevjerojatno je kad se sve za što ste mislili da je nestalo, vrati iz pepela natrag'', priča Deana. Ivana je tada studirala na Ekonomskom fakultetu i svojim je znanjem uspjela prilagoditi poslovanje OPG-a svim novim zakonskim regulativama. Zajedničkim snagama oživjele su ''Sparu''. ''Sve što zaradimo ulažemo u razvoj poslovanja i širenje poslovanja, tako da smo ostale na tome da sebi vrlo malo isplaćujemo'', kaže Ivana.



Veliki jedinstveni projekt Nove TV i SPAR Hrvatska, ''Startaj Hrvatska'', pomaže ljudima s idejama i vizijom, a u jedinstvenom TV formatu gledatelji imaju priliku vidjeti da ništa nije nemoguće, da se uspjeti može, da se snovi ostvaruju, te da i u najtežim situacijama postoji izlaz koji vodi na put do uspjeha.

Ne propustite saznati sve o Dejani i Ivani i tome kako su ustrajale na svom putu, u sedmoj emisiji ''Startaj Hrvatska'' u subotu na Novoj TV. Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju