Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova, gostovao je Dnevniku Nove TV.

1. Prema vašem mišljenju, je li srbijanski Zakon o univerzalnoj nadležnosti suspendiran?

Prema mojem mišljenju nije suspendiran. Odlukom vijeća za vanjske poslove EU dobili smo samo jedan dobar temelj za različite interpretacije suspenzije tog zakona – hrvatsku koja kaže da je suspendiran i srpsku koja kaže da nije i da će se nastaviti provoditi i dalje kao i do sada.

 

2. U ovoj situaciji, što biste vi napravili, digli ruku za nastavak pregovora ili blokirali poglavlje 23?

Prije svega mi se ne bi doveli u ovu nepovoljnu situaciju u koju nas je doveo ministar Kovač i HDZ i to u dva aspekta. Prvi – daje ovako nejasna formulacija prihvaćena u vijeću za vanjske poslove. Borili bi se i izborili za puno kvalitetniju i jasniju formulaciju u kojoj bi se jasnije navela obveza Srbije da ukine sporni članak 3 zakona o regionalnoj jurisdikciji, a Srbija bi to i učinila. Drugi aspekt koji je nepovoljan je da se ministar nije pojavio na sastanku u Bruxellesu gdje se raspravljalo o hrvatskim interesima. Dakle, nije bio na diplomatskom frontu na kojem je trebao braniti hrvatske interese nego je bio sa svojim šefom stranke Plenkovićem u središnjici HDZ-a, ako su mediji točno pisali, gdje su raspravljali o stvarima nebitnima za državne interese, dok se o državnim interesima brinuo veleposlanik u Bruxellesu. Mislim da je to neprimjereno.

 

3. Snosi li i vaša Vlada odgovornost što taj srbijanski zakon nije suspendirana?

Naša Vlada je vodila vrlo intenzivne pregovore s političkim vrhom Srbije o suspenziji tih zakona. Na svim smo razinama svakodnevno poticali i rješavali taj problem i na zadnjem posjetu Ivice Dačića Zagrebu, on je kazao da Srbija neće promijeniti taj zahtjev na temelju bilateralnog zahtjeva Hrvatske, već samo ako to od nje traži EU. Nakon izbora mi više nismo bili u mogućnosti kroz mehanizme EU ugraditi jednu takvu obvezu u pregovarački okvir u mjerila za otvaranje poglavlja 23. Da smo bili sigurno bi predano radili na tom pitanju i osigurali obvezu Srbije, ne ovakvu dvosmislenu, nego vrlo jasnu obvezu Srbije da mora ukinuti regionalnu jurisdikciju, odnosno jurisdikciju nad hrvatskim građanima za ratne zločine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju