Znate li vi što je "švicarska bolest"?

Ljubitelj kvizova, prevoditelj i sudski tumač, Tomislav Bleiziffer, osvojio je 500 eura, a u kviz ''Joker'' došao je uz podršku sina Karla u pratnji. Prve je jokere koristio tek na šestom pitanju te su mu za točan odgovor na to pitanje trebala čak tri. Prema kome je nazvana nagrada za najboljeg mladog glumca ili glumicu, na filmskom festivalu u Vladivostoku? A) Vladimir Mashkov B) Yul Brynner C) Natalia Vodianova – Supernova D) Mila Jovovich. Kad je potrošio tri jokera, preostao mu je još samo točan odgovor B.

Ovom prevoditelju, sreću nije donijelo ni sportsko pitanje. I unatoč tome što je koristio jokere i dvoumio se između C i D odgovora, pogrešno je odabrao D. Eric Godpower Marshall iz Liberije drži rekord kao najmlađi profesionalni nogometaš. Koliko je imao godina kad je igrao svoju prvu službenu seniorsku utakmicu? A) 9 godina i 9 mjeseci B) 10 godina i 11 mjeseci C) 11 godina i 9 mjeseci D) 12 godina i 4 dana. Točan se odgovor skrivao iza opcije B. Netočan odgovor o kokošjem sljepilu značajno ga je spustilo na novčanoj ljestvici: Kako se kolokvijalno naziva fenomen poznat kao pterigij? A) kokošje sljepilo B) Morgellonova bolest C) Fabryjeva bolest D) surferovo oko.

Nije htio više riskirati pa je odustao na posljednjem pitanju, iako bi odgovor koji je izabrao bio točan. Zvali su je 'švicarska bolest'. Kako ju je u 17. stoljeću nazvao Johannes Hofer? A) polidipsija B) nostalgija C) ksenofobija D) depresija. Da nije odustao, Tomislav bi bio zaključao odgovor B i kući bi ponio mnogo veći iznos, a ovako je odustavši osvojio 500 eura.

Nova pitanja i zanimljive natjecatelje ne propustite pratiti u kvizu "Joker" od 18 sati na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju