Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' otkriva u kojoj su mjeri visoke potpetice štetne za vaše zdravlje.

Savršene potpetice učinit će da svaki vaš odjevni predmet izgleda bolje. No, visoke potpetice imaju negativan utjecaj na zdravlje, iako to mnoge žene ne spriječava u tome da ih nose, neke povremeno, a neke svakodnevno. Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' istražila je koju će cijenu platiti zdravlje za lijep izgled nogu.

Visoke potpetice popularan su izbor obuće među ženskom populacijom. Čak 70 posto žena nosi potpetice s vremena na vrijeme za posebne prilike, dok ih 30-ak posto nosi svakodnevno na posao. I dok su mnoge žene za ljepotu spremne pretrpjeti mnogo, kada su potpetice u pitanju to može imati negativne posljedice na zdravlje.

Visoke potpetice mijenjaju biomehaniku stajanja i hodanja te, osim na stopalo, mogu utjecati na zglobove, gležnjeve, koljena, kukove i donji dio leđa. Potpetice podižu petu od podloge, što se u normalnim okolnostima ne bi trebalo događati, a time se sva težina prenosi na prednji dio stopala. Iako visoke potpetice nisu uzrok čukljeva, one mogu dodatno ubrzati njihov razvoj i povećati bol.

Također, zbog podizanja pete od poda, cijeli donji dio tijela se pomiče prema naprijed što dovodi do niza kompenzatornih promjena u ostatku tijela jer se ono naginje prema nazad da bi ostalo u ravnoteži. Kukovi se blago savijaju, a dolazi i do zakrivljenja kralježnice, što može prouzrokovati pritisak na korijenove živaca.

Tegobe se najčešće javljaju na kraju dana u obliku tupe boli i umora u mišićima. Neke žene mogu nositi potpetice bez ikakvih simptoma, ali to ne znači da one ne ostavljaju trajne posljedice. Suprotno mišljenjima mnogih žena, debljina pete ne igra veliku ulogu, ono što ima značaj jest širina prednjeg dijela obuće, pa je svakako preporučljivo izbjegavati kombinaciju visokih peta i uskog prednjeg dijela te iste obuće.

Nipošto ne znači da se trebate u potpunosti odreći visokih potpetica, ali savjetuje se vremensko ograničavanje njihovog nošenja. Također, treba imati na umu da njihova visina ne bude viša od 5 cm te da se nakon nošenja redovito rade vježbe istezanja listova i zadnje lože. Na taj način možete zadržati lijep izgled nogu, a negativne utjecaje nošenja potpetica gotovo u potpunosti eliminirati.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju