Saznajte ponešto o jezerima Imotske krajine

Svako jezero Imotske krajine posebno je na svoj način, bilo po načinu postanka, legendama ili pričama koje se vežu za njega. Modro i Crveno jezero najpoznatija su jezera, a slijedi ih Galipovac.

Neka od jezera nalaze se blizu prometnica pa ih zbog odlične lokacije vidi mnogo turista. Druga su pak skrivena od očiju javnosti te se za njih malo manje zna, a jednako su čarobna i na prvi pogled oduzimaju dah. 

Crveno i Modro jezero ponos su imotskog kraja. Modro jezero ljeti postaje kupalište dok Crvenom, zbog strmih litica, nije moguće pristupiti. No i sam pogled na njega te fotografija s jedinstvene lokacije apsolutno će vas očarati.

Glavne asocijacije na ovaj kraj najčešće su krš i kamen, no u Imotskom vlada obilje vode. Jezera, rijeka Vrljika i podzemlje čine bogatstvo ovog kraja.

Jedna od zanimljivih činjenica ovog kraja za koju malo ljudi zna je ta da stanovnici na Modrom jezeru znaju zaigrati nogomet. Naime, kada je dotok vode slab i jezero presuši, na njegovu se dnu može igrati nogometna utakmica.

Ova se tradicija počela održavati počevši od 1945. godine. Dosad se odigralo 9 utakmica. U zadnje se vrijeme takav fenomen događa češće, dok su prije razmaci između utakmica znali iznositi i do 11 godina.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju