Što su sve dobili, i što će još dobiti? Rasprave povodom najave novog Zakona o braniteljima uglavnom se svode na ta dva pitanja.

 Branitelji i prava, odnosno braniteljske povlastice postale su gotovo sinonim. Međutim, konkretne brojke razbijaju te predrasudu. Od njih gotovo 500.000, 52.000 ih ima povlaštenu mirovinu. Je li za sve kriva politika, Ana Malbaša pitala je dvoje bivših i sadašnjeg ministra. A nekoliko je branitelja pitala kako se osjećaju zbog toga što ih dio javnosti ne doživljava više herojima već državnim parazitima.

U naselju Blage Zadre u Sesvetama živi 250 obitelji. Stanovi su krajem 90-ih dodijeljeni sudionicima Domovinskog rata.

Dom je tu i zapovjednika prve bojne gardijske brigade "Tigrovi" Ivana Rašića i njegove obitelji. Za neke davno zaboravljen, ali njemu u sjećanjima rat je još tako živ.

"Prvo su ti usadili u glavu – ne ubij, a sad si morao ubiti, da ne bi bio ubijen. Morao si ubiti da bi obranio svoj dom, svoju crkvu", prisjeća se Rašić.

Brigadir Rašić kao pedesetpostotni ratni invalid ostvario je pravo na invalidninu. Ima i mirovinu koju je dobio kao zapovjednik gardijske brigade.

"Sve su nam vlade uzimale po 10 posto, neke i 20. Sada je prva vlada koja je prestala s tim oduzimanjem", govori Rašić.

Mijenjaju se vlade, ministri. Pišu zakoni. Odnose se određena prava braniteljima, donose se nova.

U Saboru je nedavno predstavljen nacrt prijedloga novog Zakona kojim se proširuju prava branitelja. Oni koji recimo, do sada nisu imali reguliran status, sada će dobiti priliku za to, najniža mirovina će se povisiti, a u nju će se odlaziti po povoljnijim uvjetima, ali će postojati i opcija rada. Trebala bi se uvesti i naknada za nezaposlene branitelje.

"Dio ih usmjeravamo prema zapošljavanju, dio će ih konzumirati naknadu za nezaposlenost, dio ih je na hospitalizaciji i zasigurno će regulirati svoj status na osnovu HRVI na osnovu bolesti, o čemu će odlučiti medicinsko povjerenstvo", govori Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Oporba upozorava da država ne može financijski izdržati sve novitete, primjerice naknadu za svih 82.000 nezaposlenih branitelja.

HVIDRA Sesvete, čiji je brigadir Rašić član, samo je jedna od ukupno 1350 braniteljskih udruga. Po ideji ministra Tome Medveda, sve bi trebale biti financirane iz općina i gradova s maksimalno 250 milijuna kuna na godinu.

"Primjerice Zagreb bi trebao odvajati za zagrebačke udruge 75 milijuna kuna", kaže bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Jadranka Kosor sjeća se kako je za njezina mandata pred ustavnim sudom srušena odredba o kvoti za upis na sveučilišta djece poginulih hrvatskih branitelja, dragovoljaca i invalida.

"Kritike su bile i na broj ratnih vojnih invalida. A sad se ponovo otvara mogućnost za stjecanje statusa. Ja mislim da može doći do poteškoća da danas, 22 godine nakon završetka Domovinskog rata, postoji ponovno mogućnost da ljudi steknu status branitelja i ratnih vojnih invalida. Tko se može sa sigurnošću sjetiti od ratnih zapovjednika kako je to bilo tijekom rata. A najviše se bojim odijuma prema hrvatskim braniteljima. Onima koji su istinski branili Hrvatsku i zaslužili naše poštovanje", kaže bivša ministrica branitelja i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Profesor sociologije na Hrvatskim studentima u Zagrebu Renato Matić kaže kako ima jako puno onih koji se iz ponosa nisu nigdje nikada javili, a trpjeli su.

"Generalizirajući i potencirajući priču, branitelj je problem, branitelji su problem i naravno s nekim aktivnostima koji su naglasnije odradili, a nisu dobro sjele hrvatskoj javnosti, koliko čak da su im davali podršku, naravno da se stvorio taj neki negativni predznak", kaže Matić.

Na mjesto gdje su branitelji u šatoru prosvjedovali mjesecima, sadašnjem Trgu Nevenke Topalušić sjedi samo jedan čovjek – branitelj u mirovini Zvonko Tigar. Tigar je bio na prosvjedu u Savskoj kojim se tražilo rješavanje braniteljskih problema, ali i smjena tadašnjeg ministra i njegovih suradnika.

"Ja sam mislio da je rat najgora situacija koja se može čovjeku dogoditi. A onda su se dogodila zarobljeništva i koncentracijski logori. I onda sam mislio da je to najteže što se može čovjeku dogoditi, ali meni je najteže pao taj šatoraški prosvjed jer nisam to zaslužio, ne pet posto, jedan posto, nisam to zaslužio trunkom jednim, nisam to zaslužio", kaže Predrag Matić.

Drži da je novi zakon proizašao upravo iz tih prosvjeda. No, sadašnji ministar na to uzvraća statistikom. Prije nacrta napravila se detaljna analiza. Pokazala je, među ostalim, da je od 442 tisuće i 749 stotina hrvatskih branitelja, njih 205 tisuća zaposleno. Nezaposlenih je 82 tisuće, a od ukupnih 147.000 korisnika mirovina, 52 tisuće prima braniteljske mirovine proizašle iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

"U posljednjih nekoliko godina često se i zlonamjerno i tendeciozno provlačila teza o 500 tisuća povlaštenih, privilegiranih", kaže Medved.

Brigadir u mirovini Ivan Rašić kaže kako mu smeta predodžba o braniteljima.

"Naravno da smeta i kao čovjeku, i kao branitelju, i kao zapovjedniku. I kada nepoznat čovjek nepoznatoga omalovažava... a kamoli kada nešto loše o suborcima, a posebno onima koji su podnijeli najveću žrtvu za domovinu", kaže i dodaje: "Ništa ne može supruzi nadomjestiti muža, ocu i majci sina, sestri brata. Nikakva materijalna nadoknada. Možeš im samo olakšati. I to je država dužna –olakšati im taj gubitak."

"Da. Naravno. I to je nešto što me je strašno uzrujavalo cijeli moj politički život, da su se mnogi sjetili hrvatskih branitelja i njihovih obitelji samo pred izbore, da su ih koristili u kampanjama", kaže Kosor.

"Smatram da hrvatske branitelje ne smijemo podcjenjivati. Prepoznaju i političare i konkretnu politiku", smatra Medved.

"Branitelji su svoj dio napravili, samo oni koji su ih poslali u rovove, poslali su ih da bi oni ovamo s druge strane popljačkali državu", poručuje Matić.

Jedni kažu da prosvjeduju samo oko svojih prava, drugi da se bore i danas kada zatreba. Jedni ih drže privilegiranima, drugi pak herojima koji zaslužuju dodatna prava. Jednima je pitanje "gdje si bio devedeset i prve" vic, drugima tužno sjećanje na proživljene strahote. Ali je jedna ipak činjenica: kada je bilo potrebno, oni su izborili - slobodu!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju