"Octopussy" je 13. film o Jamesu Bondu i šesti s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi

"James Bond 007: Octopussy" redatelja Johna Glena školski je primjer ovoga besmrtnog serijala. Naravno, zbog svega toga film je odličan podsjetnik na vrijeme u kojemu je Bonda igrao Roger Moore, ali i dokaz kako ovakav tip filma doista nikada ne umire.

Bond je na tragu čovjeku koji od ruske vlade krade dragulje i relikvije i zamjenjuje ih kopijama. To ga vodi do bogatog afganistanskog princa Kamala Khana i njegove pomoćnice, krijumčarke dragulja, poznate kao Octopussy. Nakon napete partije triktraka i kratkog zarobljeništva Bond otkriva urotu koja prijeti destabilizaciji cijeloga svijeta.

Naziv filma preuzet je iz kratke priče Iana Fleminga "Octopussy" koja je objavljena u izdanjima Playboya iz ožujka i travnja 1966. Upravo je zbog naslova ovaj film iz serijala proglašen kao jedan od najprovokativnijih.

Tijekom drugog dana snimanja filma, Martin Grace, koji je bio dubler Rogera Moorea za scenu u vlaku, snimao je scenu predugo zbog nesporazuma s pomoćnikom redatelja, kad je vlak ušao u područje koje ekipa nije temeljito istražila. Ubrzo nakon toga na njegovu lijevu nogu pao je betonski blok, slomivši mu nogu na nekoliko mjesta, nakon čega je proveo šest mjeseci u bolnici. Da je vlak išao brže udarac bi mu potpuno otkinuo nogu. Na kraju se oporavio.

Biciklist koji se može vidjeti usred okršaja bodežima u utrci taksijima, bio je zapravo pasivni promatrač koji je prolazio tuda zaboravivši da se snima – njegov prolazak uhvatile su dvije kamere, a na kraju se nedirnuta scena pojavila u konačnoj verziji filma.

Film je sniman na čak osam lokacija: London, Berlin, Moskva, Udaipur, Chemnitz, Feldstadt i neimenovana zemlja Latinske Amerike za koju se pretpostavlja da se radi o Kubi.

Najdražeg tajnog agenta Jamesa Bonda u nastavku "Octopussy" ne propustite gledati u nedjelju navečer na na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju