Ekipa emisije 'CoolTurist' pokazuje iznenađenja koja krije najstarije pučko kazalište u Europi

Hvar je otok otok u kojem svaki korak i kamen imaju posebno značenje. Građen je na različitim kulturama, pa nije ni čudo što je šetnja starom gradskom jezgrom poseban estetski i gastronomski doživljaj.

Na Hvaru se nalazi i najstarije pučko kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine. Tijekom 15. stoljeća Hvar je, naime, bio podijeljen na plemićki i pučki dio, a međusobne svađe dovele su do četverogodišnjeg rata.

Godine 1611. zaraćene strane pomirio je mletački knez, a kazalište je postalo simbol njihova pomirenja. Iznad ulaza u kazalište ugraviran je naziv 'Anno Secundo Pacis MDCXII', što se prevodi kao 'Druga godina mira 1612."

Zanimljiva je činjenica kako su se u to doba uzlaznice plaćale u srdelama! A za prekrasnu ručno rađenu hvarsku čipku moral su izdvojiti nešto više od srdela. Izrađuje se isključivo u hvarskom benediktinskom samostanu, osnovanom prije čak 350 godina.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju