Više pogledajte u nastavku.

 Ivana Petrović, dugogodišnja urednica vanjske politike, komentatorica i reporterka Nove TV, koautorica je knjige „Diplomatski pečat - sasvim osobno“, zbirke diplomatskih memorija koja će u javnosti biti predstavljena ovog tjedna, uz obilježavanje 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Pod izdavaštvom Sveučilišta u Zagrebu, knjiga je djelo troje autora – uz Ivanu Petrović, koautori su i dr. Goran Bandov i Jelena Perleta – a sadrži 105 osobnih priča kreatora vanjske politike i diplomata koji su je svojim vještinama i znanjem provodili. Riječ je o živućim hrvatskim predsjednicima, premijerima, ministrima vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanicima i generalnim konzulima. Svaka od priča sadržanih u zbirci ima osobni pečat i autentični rukopis autora i praćena je prigodnim fotografijama. Cilj knjige je upoznati širu javnost s glavnim protagonistima vremena međunarodnoga priznanja Hrvatske te procesa koji su slijedili: završetka Domovinskog rata, mirne reintegracije Istočne Slavonije i Zapadnoga Srijema, pregovora i ulaska najprije u NATO savez, a kasnije i u EU. Osim osobnog šarma, sve priče sadrže i kvalitetnu političku i diplomatsku misao koja je polučila rezultat na dobrobit Hrvatske.

„Posebno mi je drago da su se u ovoj knjizi sa svojim pričama našli naši živući doajeni, danas 80 i 90-godišnjaci. Njihovo znanje i iskustvo kao pisani trag u ovoj zbirci diplomatskih memorija je doista nešto, po mojemu sudu, neprocjenjivo. Uređujući tekstove i čitajući njihove ispovijesti, bila sam oduševljena visokom motiviranošću diplomacije mlade, tada još međunarodno nepriznate zemlje, i svime čega su se u svom radu dosjetili. Knjiga će, nadam se, kroz osobne priče koje su svima razumljive, doprinijeti tomu da naša javnost puno bolje vrednuje ulogu 'junaka jedne druge bojišnice' – one na kojoj je njihov rad bio presudan. I da nije bilo njih tako visoko motiviranih, često na rubu nemoguće misije, pitanje kada bi RH bila međunarodno priznata i uz koje uvjete“, rekla je Ivana Petrović ususret promociji knjige.

Ističe i neke od zanimljivih naziva memoara objavljenih u knjizi: veleposlanica Ljerka Alajbeg piše pod naslovom ''Washingtonski sporazum i bečke šnicle'', veleposlanik Jakša Muljačić piše pod naslovom ''Uspostava diplomatskih odnosa iz konjušnice'', bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić piše pod naslovom ''Splitska deklaracija'', veleposlanik Mario Nobilo piše pod naslovom ''Hic Rhodus, hic salta! Rezolucija 871''.

Recenzenti knjige su dr.sc. Livia Kardum i dr.sc. Petar Kurečić, a uz rektora prof.dr. Damira Borasa, uvodnike su napisali i Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju