Gost izbornih razgovora u Dnevniku Nove TV, predsjednik stranke Živi zid, Ivan Vilibor Sinčić govorio je o programu i izbornim planovima.

1. Objavili ste svoj gospodarski program koji je odmah izazvao buru činjenicom da ste naglasak stavili na to da bi politika trebala malo više i konkretnije kontrolirati Hrvatsku narodnu banku.

Apsolutno, dakle program naše koalicije temelji se na tome da se preusmjere značajna financijska sredstva iz financijskog sektora u dakle proizvodnju, zapošljavanje obrazovanje i rad. To je uvijek opasno.ž

 

2. Jeste li svjesni da je to nemoguće učiniti?

Ne, to nije nemoguće učiniti. Dakle, Hrvatski sabor kontrolira i guvernera i kontrolira druge institucije i bez takve mjere Hrvatska neće ići naprijed.

 

3. Ali i ova Vlada koja je sad opozvana, već je probala mijenjati zakon o Hrvatskoj narodnoj banci i dobili su upozorenje iz Europske komisije, iz Europske središnje banke da nije moguće dirati neovisnost Hrvatske narodne banke.

Naša koalicija će se uvijek boriti za interese Hrvatskih građana, dakle te mjere i upozorenja koje su došle iz Europe, oni su bili potaknuti lobiranjem iz naših banaka, to mi pouzdano znamo, to znamo i preko Franka, tako da se mi tih mjera na bojimo. Neki sudski postupci su tu najavljeni, no to je sve jedna prazna prijetnja. Mi imamo pravo raditi što je u interesu našeg gospodarstva.

 

4. Hipotetski, kada bi vi, kao politika, mogli ući u Hrvatsku narodnu banku, što bi vi sa tim novcem radili?

Dakle, nekoliko rješenja smo predložili. Jedno od tih je odakle politika manjih kamatnih stopa. Mi ovog časa imamo jako zastarjelu monetarnu politiku, mi smo defacto kolonija, to je jedna politika valutnog odbora koji imaju bivše kolonije i mi u najmanju ruku tražimo da politika Hrvatske narodne banke bude onakva kakva je i u Europskoj uniji. U najmanju ruku to. Ako se sjećate, prošle godine je bio quantative easing, dakle doslovno iz ničega stvaranje novca, imitiranjem gospodarstva. Mi niti to nismo slijedili, a imali smo na to pravo.

 

5. Hrvatska nije recimo Austrija i ne može Hrvatska narodna banka davati kamatu od jedan posto kad znamo u kojem su statusu hrvatske obveznice u odnosu na austrijske. Mi smo obveznice 'smeće', a Austrijanci u 'briljantni' po obveznicama.

Ne ovisi to samo o tome. Dakle, naša projekcija proračuna i naši stručnjaci okupljeni oko profesora monetarne politike, Ivana Lovrinovića, napravili su program prema kojem je moguće i smanjiti kamatne stope i ukinuti valutnu klauzulu i sa kapitalnog računa Hrvatske narodne banke preusmjeriti novac u ministarstvo financija, a nakon toga i u gospodarstvo.

 

6. Ali ne može to politika raditi. Kamatne stope određuje tržište.

Ali monetarnu politiku vodi Hrvatska narodna banka,a guvernera bira Hrvatski sabor.

 

7. Koja je neovisna od politike.

Ali guvernera bira Hrvatski sabor kojega biraju građani i to tvori politiku.

<slika_1>

 

8. Vi uistinu mislite da će vam Europska unija reći: OK, može, uđite u Hrvatsku narodnu banku, možete, smanjujte kamate, da će austrijske i ostale središnje banke reći da nema problema?

Kamate su već pale, upravo zbog borbe Franka i nas. Kamate su pale same po sebi.

 

9. Vi hoćete smanjiti kamate na jedan posto?

Potražnju za kunama, tržište regulira potražnju, regulira također i politiku zbog potražnje za kunama, najviše je to uzrokovano krizom švicarskog franka. Mi već imamo pad kamata i samo treba nastaviti kunizaciju i reformu u tom smjeru.


10. I vi se ne bojite mogućnosti nekih sankcija od Europske komisije?

Neće biti nikakvih sankcija, niti ih je bilo za druge zemlje. Moramo se boriti za naše interese i za interese naših građana.

 

11. Kad vi to tako govorite onda zapravo ispada da ne samo da želite ići na izbore nego da želite participirati u vlasti?

Mi svakako idemo na izbore da osvojimo vlast i provedemo naš program, kao i svi.

 

12. Ne možete sami osvojiti vlast, to je jasno. Koalicije su budućnost ove zemlje. S kojom političkom opcijom ste vi spremni ići i raditi, primjerice na ovome da Hrvatska narodna banka praktički bude pod kontrolom politike?

Dakle, stav Živog zida po tom pitanju je poznat. To je sada i stav koalicije. Nećemo nakon izbora koalirati s HDZ-om, SDP-om ili Mostom. Oni niti znaju, niti žele dirati, ni ove male ustupke u Hrvatskoj narodnoj banci. Samo da uđe revizija i utvrdi stanje, čak ni to HDZ i SDP nisu htjeli poduprijeti, niti provesti, a kamoli očekivati nešto više.

 

13. Ili u prijevodu, ako treba idemo opet na izbore, ali vi nećete s nikim koalirati?

Ako mi sami ne osvojimo dovoljno mandata da sastavimo Vladu, mi nećemo participirati u vlasti, tako je.

 

14. Ali niti jedna stranka, niti HDZ, niti SDP nema iluzije da će samostalno formirati vladu. Ovisit će o svim malim strankama i dolazimo u situaciju kada i vaši glasovi mogu biti presudni. Ili ćemo na treće izbore u godinu dana ili ćemo formirati kakvu-takvu vladu.

Dakle, nama građani daju mandat za ono što mi predstavljamo, stavove, program, naš stav je da nema suradnje, jer bi to bio gubitak vremena kao što Most nije uspio apsolutno ništa reformirati, čak niti Hitnu pomoć. Mi nemamo mandate raditi suprotno. Dakle, koalicija neće biti.

 

15. Čemu onda ići u politiku ako ne želite s nikim koalirati, ne želite ni sa kime surađivati, ne radi se o onome da je važno sudjelovati.

Mi bismo vrlo rado surađivali sa strankama koje se ne temelje na kriminalu, na paralizi institucija, izvlačenju novca, kao što smo sada pokazivali pred Državnim uredom za reviziju. Dakle, financiraju se stranke, izvlači se novac iz Hrvatskih šuma, iz firmi koje financira država. Mi ne želimo s takvim strankama surađivati i participirati u vlasti. Sa normalnim strankama bismo mogli.


16. Koje su to normalne stranke koje su na političkom spektru, a koje su vama prihvatljive?

Imate Most koji je izdao birače, imate ovu 'Remetinec koaliciju' gospodina Bandića... Ne vidim ih.

 

17. S kojim bi strankama vi surađivali?

Mi smo takve stranke okupili u našu koaliciju to je koalicija Živog zida, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih, Franak i još nekih manjih partnera. Nastojali smo okupiti sve one koje smatramo konstruktivnima i ajmo reći normalnima, na jednu listu i idemo osvajati vlast. Na prošlim izborima se moglo uzeti i 40 mandata da je Božo Petrov imao iskrenu namjeru mijenjati stvari, nažalost išao je samo držati ljestve HDZ-u. Hrvatska bez HDZ-a i SDP-a je moguća.

 

18. Vi mislite da će HDZ i SDP koalirati, zajedno?

To nije nemoguće. Oni već u politikama odavno surađuju, dakle gdje jedan stane, drugi nastavlja. U skoroj budućnosti, možda čak i na ovim izborima, Hrvatska bez SDP-a i HDZ-a na vlasti je moguća.

 

19. Vi ste za sada jedini zastupnik Živog zida u Saboru, koja je vaša procjena, koliko ćete zastupnika imati u novom sazivu Hrvatskog sabora?

Kažem opet, mi idemo osvojiti vlast, u najmanju ruku očekujemo dvadesetak zastupnika. Dakle, time ćemo snažno ubrzati gospodarske promjene, društvene promjene i dakle poslat ćemo snažnu poruku i poruku nade za Hrvatsku.

 

20. Nećete onda nećete s nikim ići u koaliciju s 20 zastupnika?

Ako bude dvadeset zastupnika ostajemo oporba, a ako bude 76 i više, formirat ćemo vlast i provest ćemo naš program. Ionako neka koalicija ne bi nikad provela ovaj program jer nemaju hrabrosti dirati u financijski sustav, banke i tako dalje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju