Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Iako Hrvati vole iskazivati mišljenje, kod nas ne postoji jaka kultura referenduma. Tek se posljednjih nekoliko godina odlučuju na raspisivanje referendumskih pitanja, uglavnom od nacionalnog interesa. Koliko je do sada referenduma raspisano u Hrvatskoj, ali i zašto se po broju ne možemo približiti Švicarskoj, doznajte u ovotjednoj emisiji.

Francuska, Češka i Švedska čine rotirajući trio koji idućih godinu i pol predsjeda Vijećem Europe. Prva je Francuska koja pod sloganom 'oporavak, snaga i pripadnost' u svom mandatu predsjedanja ima i predsjedničke i parlamentarne izbore. Hoće li se predsjedanje pretvoriti u političku kampanju, ali i gdje je Hrvatska u toj priči doznajte u Informeru.

Novi model zapošljavanja stranaca stupio je na snagu prošle godine. Svrha je utvrditi je li moguć pronalazak radne snage na domaćem tržištu rada, a ako nije, poslodavac podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranom državljaninu. Prema podacima MUP-a u 2021. godini takvih je dozvola izdano gotovo 82 tisuće što je 20-ak posto više u odnosu na godinu prije.

Da sjedite s deset osoba, njih čak devet imale bi vlasništvo nad nekretninom u kojoj žive. Kako je moguće da je u Hrvatskoj vlasništvo nad nekretninama više od 90 posto, a tek svaki drugi Nijemac živi u vlastitoj nekretnini, ekipa Informera provjerila je sa strukom, ali i na terenu.

Nakon stambenih prelazimo na poslovne prostore. Čest i popularan oblik poduzetništva u Hrvatskoj su Startup-ovi. Model je to poslovanja koji razvija proizvode ili usluge s ciljem plasiranja na međunarodno tržište. No imamo li mi na unutarnjem tržištu dovoljno smještajnih kapaciteta za poduzetnike provjerili smo u dva inovacijska centra u Zagrebu.

U novoj smo se godini odlučili za novu rubriku naziva Ekonomski pojmovnik. Prvi je na redu avans, potom slijede bankrot, cash flow zatim ček... No vratimo se na avans. Informer istražuje postoji li razlika između avansa u gospodarstvu i u privatnim poslovima poput kupoprodaje nekretnine te navodi konkretne primjere za oba slučaja.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju