Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Predugo smo već svjesni da smo zemlja rentijera u kojoj su inovacije više čuđenje u svijetu negoli temelj biznisa. Rentijerstvo bez sumnje betonira i porez na kapitalnu dobit, uveden prije 4 godine, koji ne samo da viškove novca opet usmjerava u nekretnine nego i tvrtke odvraća od financiranja na tržištu kapitala.



Nije riječ o natjecanju, no nema sumnje da je demografska pustoš veći, dublji i dugotrajniji problem od korona krize. Doduše, sve su zemlje prilikom pristupanja Uniji manje ili više doživjele sličan scenarij. Svi odlaze za boljim prilikama, no uvijek netko naseli praznine. Kada je riječ o Hrvatskoj, pojedini gradovi i regije istodobno bilježe i emigraciju i imigraciju, no nažalost ne sve regije.



Mnogi su od vas vjerojatno pokrenuli vlastite tvrtke ili obrte i vjerojatno ste se, ovisno o vrsti djelatnosti koju ste otvorili, susreli sa zastarjelom nacionalnom klasifikacijom djelatnosti. Mnogih novih zanimanja uopće nema, a mnogi mladi ljudi s kreativnim idejama jednostavno se ne mogu uklopiti u krute klasifikacijske okvire. No, nemaju problem samo poduzetnici, ima ga i statistika koja iz njih čupa podatke.



Sigurnost na radnome mjestu donedavno je uglavnom značila birokratsku gnjavažu. Od besmislenog crtanja plana evakuacije nekog malenog ureda do recimo nošenja zaštitnih kaciga ondje gdje su propisane. Ako toga nije bilo, inspektori su rado naplaćivali kazne. No, doba korone nosi i posve novo značenje sigurnosti. Ne samo one 'pro forma'.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju