Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Što je inflacija ne samo da svi znaju već je i osjete, no jedna njena nuspojava je škrinkflacija. U doslovnom bi prijevodu značila skupljanje ili smanjivanje. Pojava je to kada ambalaža više ne teži stotinu već 80 grama, umjesto pola kilograma dobivamo 450 grama, a pada li u tom slučaju kvaliteta te može li se doista zaraditi na samo par grama – u ovotjednoj epizodi Informera istražila je urednica Martina Marčinko.Važan dio gospodarskih djelatnosti su trgovine na malo koje su se poput ostalih sektora suočile s pandemijom, inflacijom, pa i skokom cijena. Unatoč tome podaci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja pokazuju kako prihodi trgovina na malo u 2020. godini premašuju 40 milijardi kuna, što je za 306 milijuna kuna više nego u 2019. godini. U ovotjednom prilogu Informera odgovaramo na pitanje; može li se ovaj trend i u 2022. nastaviti?Ostajemo u istome tonu. Zašto ljudi prije biraju lokalni dućan nego veliki supermarket, ima li ikakve naznake kraja inflaciji i starim cijenama, što je s nepoštenim trgovačkim praksama, a što s radom trgovina nedjeljom? Na ta, ali i mnoga druga pitanja odgovorit će nam prodajni konzultant u novoj epizodi Informera.Kako bi zaokružili priču o trgovini donosimo zablude o prodaji u kojima je odgovor na pitanje utječe li ljubaznost osoblja, na čak dvije trećine kupaca, pri odluci o kupnji.15 minuta! Upravo toliko traje prijava na pojedine državne Natječaje. Međutim, ni to nije garancija da će brojni poduzetnici koji ulažu znanje i sredstva u pisanje projekata biti „najbrži prst“. Kako se to odražava na naše gospodarstvo, pogledajte u ovotjednoj epizodi Informera.


Klađenje na buduće cijene roba ili energenata na tržištu nazivamo špekulacijom, a osobe ili kupce budućih isporuka koji se time bave - špekulantima. Špekulacija jest pokretač inflacije. Kako? Otkrivamo u ovotjednom prilogu Informera…Neovisno o vrsti posla koju vaša tvrtka vrši važno se nametnuti u odnosu na konkurenciju. Odabir strategije poslovanja može biti presudan, a kakva sve ona može biti donosimo u ekonomskom pojmovniku.

 

Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju