Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

S početkom Nove godine kreće treći krug poreznih rasterećenja i s tim će se krugom poduzetnici rasteretiti za gotovo šest i pol milijardi kuna. Dodatno za još oko 700 milijuna raznih administrativnih nameta. Čini se impresivno, a ekipa Informera provjerila je osjeti li se to stvarno u poduzetničkim knjigama.



Vjerovali ili ne, ekonomska je literatura tražena roba, valjda zato što su se nakon krize svi počeli baviti ekonomijom. No, kada se u jednoj knjizi susretnu dva naizgled oprečna autora – socijalist i liberal, vrijedi je zabilježiti. O knjizi, ekonomskom stanju zemlje, smislu i rezultatima reformi ekipa Informera razgovara s jednim od autora, mladim ekonomistom Milanom Deskarom Škrbićem.


Projekt Pokreni nešto svoje, program potpore poduzetničkim projektima, ulazi u treću godinu. Novi natječaj traje do 14. prosinca nakon čega će se odabrati 7 projekata kojima će se dodijeliti nepovratnih pola milijuna kuna.

Svako se malo zgražavamo kada nam statistika pokaže što od hrane uvozimo, a mogli bismo sami proizvoditi. Nužnu promjenu polako unose mladi obrazovani entuzijasti koji ne očekuju državne poticaje, no njihov broj presporo raste za neku bržu promjenu trenda, iako je promjena počela.

Iako je snazi od početka godine, u punu će primjenu krenuti u rujnu iduće godine. Riječ je o europskoj PSD2 direktivi s kojom će se bolje integrirati unutarnje tržište za elektroničko plaćanje i to otvaranjem banaka trećim igračima, FinTech, dakle tehnološkim tvrtkama. Ključna je u tome sigurnost, jer je riječ o našim podacima koje će banke dijeliti s tim trećim stranama.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 1. prosinca na Novoj TV i nedjelju 2. prosinca na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju