Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Prema posljednjim podacima HZMO na dan 31. siječnja 2021. u I. Mirovinskom stupu bilježilo se milijun i pol osiguranika. Svima njima mirovina će ovisiti o godinama staža, ali i preopterećenom mirovinskom sustavu. Da bi njihove mirovine jednog dana iznosile dovoljan iznos za ostanak u Hrvatskoj, treba poraditi na Mirovinskoj reformi.

Najprije smo čuli što će biti s onima koji će tek postati umirovljenici, a sada donosimo intervju s gospođom koja to jest. Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika govori o brojnim izazovima s kojima se susreću osobe starije životne dobi, ali i odgovara na ključno pitanje – kako preživljavaju te kako im pomoći.

U svjetskoj industriji i proizvodnji drva dominira SAD, a kod nas je proizvodnja uglavnom bazirana na sirovinu bez dodane vrijednosti. Zato smo odlučili obići malog i velikog proizvođača namještaja koji su nam je objasnili koliko su cijene porasle, zašto se duže čeka, ali i što je za njih zarobljeni kapital.

Prisutnost odjeće datira još iz prapovijesti. Najprije se nosila kako bi ljudi preživjeli najhladnije mjesece, ali i kako bi pokazali svoj statusni simbol. S vremenom su krzna i kožu zamijenile tkanine koje su se počele raditi ručno, ali i na tkalačkom stroju. Takvu tehniku i dan danas pri izradi u svom obrtu prakticira Ivna Matičec Ivanić čije ruke rade tkanine, šalove, ali i pašmine.

Nakon decentralizacije u ekonomskom pojmovniku govorimo o efikasnosti i ekonomičnosti. Naime, da bi poduzeće bilo ekonomski efikasno, potrebno je ispravno upravljati zaposlenicima, dati im pravilnu motivaciju, kao i sposobnost formiranja efektivnog tima, ali i usklađivanja odnosa na svim razinama poduzeća.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju