Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Sveta Nedjelja nedavno je ukinula prirez, a Samobor ga, primjerice, nikada nije ni uveo. Ukidanje toga nameta bilo bi poput božićnoga dara, no u većini jedinica lokalne samouprave porez i prirez na dohodak čine oko polovice njihovih proračuna. Čime bi se oni u tome slučaju punili, pogledajte u Informeru.

Većina poduzetnika sklona je reći da Ministarstvo gospodarstva konačno pokušava uništiti birokratski labirint koji ih je okovao. Nedavno je donesen i treći Akcijski plan koji ukida mnoge postupke i tako ih rasterećuje za dodatnih 600-ak milijuna kuna. No, sve to nije dovoljno da zaustavi bujanje birokratske hobotnice. Informer otkriva kako borba izgleda na terenu.

Ugovori na neodređeno još nisu zaboravljena praksa, no ugovori o zapošljavanju sve se rjeđe sklapaju za stalno. Većina novozaposlenih godinama radi na određeno, vjerojatno i zbog rigidnih zakona koji otpuštanja čine nemogućim. U svakom slučaju, mantru da nam je posao zaštićen poput ličkih medvjeda demantira statistika.

Porez na dobit čini samo oko 6,5% ukupnih proračunskih prihoda, reinvestirana dobit znatno manje, pa nikako nije jasno zašto država oporezuje dobit koja se ulaže u razvoj tvrtke. Doduše, i kada je oslobađanje od plaćanja poreza bilo na snazi, od 2012. do 2016., proces je bio toliko kompliciran da olakšicu nije koristilo nijedno malo poduzeće.'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 26. siječnja na Novoj TV i nedjelju 27. siječnja na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju