Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

U pozadini buke oko Istanbulske konvencije Vlada je samozatajno pisala novi Zakon o šumama. Nakon prve provjere u Saboru vraćen je na doradu, a jedna je od zamjerki uvođenje kategorije urbanih šuma – koja uvodi mogućost izgradnje raznih sadržaja, pa i golf igrališta. Informer pita: nije li na mala vrata uvedena mogućnost pogodovanja privatnome kapitalu nacionalnim resursom?

 

Još je u listopadu prošle godine trebao biti objavljen Registar stvarnih vlasnika tvrtki. Do danas nije objavljen, pa javnost, dakle ni novinari, još uvijek nema pravo uvida u podatke. Zašto je to tako, istražili su novinari Informera.

Kada je u krizi pala kupovna moć, poduzeća su se morala okrenuti izvozu. No, statistički više nismo u krizi, pa nam je izvoz ispao iz fokusa. Dok se mi izvlačimo na zabranu poticanja izvoza, Informer donosi primjere kako to rade, primjerice Austrija, Irska, Velika Britanija. Kako to oni mogu, a Hrvatska ne?

Koliko je ekonomska kriza u nekoj zemlji stvarno duboka mjeri se, među ostalim, stopom nezaposlenosti mladih. Recimo, ukupna je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj oko 10%, no mladih je nezaposlenih čak 26%. Možemo li i što naučiti iz primjera drugih zemalja?

 

Kako rješavati probleme bez sukoba jedna je od izazovnijih stvari u životu. Što nedostaje sukobima, reći ćete, jer globalno je tržište ocean u kojemu se goste samo morski psi? Netočno! Suradnja i razumijevanje u biznisu su važniji nego ikad, a kako to naučiti pokazao je Jimm Tamm, autor metode 'radikalne suradnje', inače savjetnik mnogih kompanija, NASA-e, američke vojske.

S vremena na vrijeme dobro je napraviti cjeloviti financijski check in, vidjeti gdje smo i s koliko novca i obveza, gdje nepotrebno curi, što se od troškova može srezati, gdje se može uštedjeti. Na što sve treba obratiti pozornost kada provjeravamo stanje financija, doznajte u rubrici Moj novac!

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 31. ožujka na Novoj TV i nedjelju 1. travnja na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.
 


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju