'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji.

Tko ne bi poželio plaće kakve su u razvijenim članicama Unije? Zahvaljujući reviziji Direktive o upućivanju radnika to bi nam se moglo i ostvariti. Konkretno, Direktiva nalaže da tvrtke, koje su uputile svoje radnike na rad u druge zemlje EU, isplaćuju plaću kakvu zarađuju i oni u zemljama u koje ih šalju. Može li itko platiti?
Upravo primjer ne komunikacije o Direktivi pokazuje da socijalni dijalog ne postoji. Vlada donosi zakone i odluke kako joj padne napamet, bez analize ili barem konzultacije sa zainteresiranim stranama. Informer propituje zašto.



Sigurno više od desetljeća traje verbalni rat između onih koji se smatraju neoliberalima i onih koji bi državu u ekonomiji. I jedni i drugi uglavnom njeguju isključivi pristup. Malo tko vjeruje u 'ili-ili' opcije i rješenja, i povijest i stvarnost potvrđuju da 'ili-ili' gospodarstva ne postoje. No malo se tko potrudio matematički pokazati kojoj grupi zemalja Hrvatska pripada. Informer jest.



Iz europskih nam je fondova do 2020. na raspolaganju više od 10 milijardi eura. No, ne znamo kako proces izgleda u praksi niti koliko još traje i nakon što je novac povučen. Ne znamo niti kako natjerati državu da se ozbiljnije uključi. Informer donosi primjer iz prakse koji pokazuje gdje zapinje provedba.



Europski je novac, posredno, namijenjen i poboljšanju konkurentne pozicije zemlje. No čak i da smo prvaci u povlačenju EU sredstava teško bismo se pomaknuli na ljestvicama kakva je recimo Doing business. Imenovali smo 5 ključnih razloga zašto klizimo na dno.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 11. studenog na Novoj TV i nedjelju 12. studenog na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju