Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Iz Porezne uprave uvjeravaju da će se u kolovozu isplatiti manje-više cijeli preplaćeni porez na dohodak. Kako već neko vrijeme na ispunjavamo papire i ne šaljemo ih poštom, jer se sve radi automatski, Informer pojašnjava tko ga mora prijaviti i u kojim situacijama uopće može računati na povrat.

Teritorijalni preustroj nitko više ne spominje, no kada se i spomene uglavnom je to u kontekstu fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave. Naime, sigurno bi jedan od uvjeta opstanka trebala biti financijska održivost. A ona se doznaje iz temeljnoga dokumenta – proračuna lokanih jedinica. No transparentnost objavljivanja nije nimalo blistava. Evo što kaže istraživanje Instituta za financije.

A gdje je država zaglavila u svim svojim pokušajima reformiranja poreza, mirovina, privlačenja ulaganja, i zašto ništa od toga ne donosi rezultate, o svemu tome razgovaramo s Ivom Bičanićem, nekadašnjim profesorom s Ekonomskog fakulteta i aktivnim autorom kritičnih ekonomskih tekstova.

Na jesen kreće eksperimentalna kurikularna reforma, no slagali se s njom ili ne, činjenica je da ni ona ne ide dovoljno na ruku strukovnome obrazovanju. Jaz između obrazovanja i potreba tržišta rada sve je veći, pa nema druge nego nadati se da će eksperimentalni program dualnoga obrazovanja, što kreće najesen, značiti neku razliku.

Vjerovali ili ne, studija OECD-a kaže da su među glavnim razlozima razvoda brakova – financije. U braku, naime, uvijek netko više financijski potegne, a netko više troši, pri čemu je i cilj potrošnje često potpuno različit. Jesu li onda zajedničke financije spona koja veže ili razdvaja partnere? Više u rubrici Moj novac.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 4. kolovoza na Novoj TV i nedjelju 5. kolovoza na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju